Starosta Prahy 14 rezignoval, zastupitelé v reakci odvolali radu městské části

Starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09) rezignoval na funkci. Důvodem jsou podle něj spory v koalici o školství, kultuře a při hledání dotací. Vondra, který rezignaci oznámil na středečním jednání zastupitelů, byl starostou od podzimu 2018, a to ve třetím volebním období za sebou. Zastupitelé následně na návrh místostarosty Jiřího Zajace (ODS) odvolali zbylé místostarosty a radní městské části. Zasedání následně přerušili do čtvrtečního rána.

Ve čtrnácté městské části po volbách v roce 2018 vládla koalice Spojených sil pro Prahu 14 (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ODS a Pirátů. V 31členném zastupitelstvu má většinu 21 hlasů.

„Mnoho věcí se daří, ale bohužel vidím, že se zastavil vývoj v oblastech, které vnímám pro naši městskou část jako zásadní,“ řekl Vondra. „Několik měsíců jsem doufal a naléhal, aby došlo ke změně. Evidentně se ve vedení neshodneme na tom, jak se mají připravovat nové školky a školy, jak řídit opravy a vylepšování školských budov. Jsem jako starosta nespokojený s tím, jak vypadá oblast kultury, která byla vždycky naší výkladní skříní,“ dodal.

Vondra rovněž uvedl, že povede jednání o ustavení nové koalice. S kým konkrétně, neřekl. Pouze sdělil, že bude diskutovat se všemi zastupiteli a jejich stranami, se kterými se shodne na společných programových krocích.

Místostarosta Zajac po Vondrově odstoupení navrhl zařadit do programu jednání odstoupení rady městské části. O jeho návrhu následně zastupitelé začali diskutovat. Postup kritizoval například opoziční zastupitel Miroslav Froněk (NN14). „Považuji odvolání rady za velký organizační zásah a takové materiály bychom měli zařazovat sedm dní před zasedáním,“ argumentoval.

Městská část bez vedení

Zajacův návrh zastupitelé nakonec schválili a městská část nyní nemá vedení. Řízením zastupitelského sboru je pověřena Kateřina Pavlíčková (ODS). To však neznamená, že by měla pravomoc řídit městskou část, pouze zastupitelstvo, a to do doby, než bude zvoleno nové vedení radnice. Ze zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu 14 vystoupili zastupitelé TOP 09 a založili samostatný klub Spolu. V původním klubu Spojených sil zůstaly STAN a KDU-ČSL.

V diskusi postup nyní již bývalého vedení kritizovala opozice i někteří dříve koaliční zastupitelé. „Většina z nás chodíme do práce, nejsme všichni uvolnění,“ řekl opoziční zastupitel Jan Adámek (ANO), kterému vadil termín pokračování jednání.

Zastupitel Jan Liška (STAN) označil postup za zahájení předvolební kampaně a podle Martina Kouklíka (KDU-ČSL) byl postup části bývalé rady připraven již před volbami 2018. Odvolaná radní Zuzana Jelenová (za STAN) označila jednání svých bývalých koaličních partnerů za nefér a komedii.

Volby v Praze 14 vyhrála v roce 2018 koalice TOP 09, STAN a lidovců, která získala 29,4 procenta voličských hlasů a 11 zastupitelských mandátů v 31členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO s 16,5 procenta a šesti křesly. Následovali Piráti, které podpořilo 13,8 procenta voličů a získali pět zastupitelů, stejně jako ODS. Do zastupitelstva se dostalo také sdružení Nezávislí –⁠ Naše Čtrnáctka s 9,9 procenta hlasů a čtyřmi zastupiteli.

Praha 14 zahrnuje část Hloubětína a celá katastrální území Kyjí, Černého Mostu a Hostavic. Žije v ní téměř 50 tisíc obyvatel.