Havířovská nemocnice bojuje s viry jinak. Používá automatizovaný generátor ozonu

Nemocnice v Havířově na Karvinsku začala využívat automatický systém likvidace virů, pachů a plísní. Investice přišla na dva miliony korun bez DPH a zaplatil ji kraj, který je zřizovatelem nemocnice. Speciální technologie se postupně instaluje i v dalších krajských nemocnicích. Ojedinělost řešení spočívá v propojení dezinfekce ozonem s IT technologiemi a speciálně vyvinutými prvky pro optimální množství ozonu v závislosti na okolním prostředí a dezinfikovaném materiálu. Oznámil to provozně-technický náměstek nemocnice Petr Baránek.

Jednu z částí technologie tvoří automatizované stropní generátory ozonu pro dezinfekci, které byly v nemocnici zapojeny do stropnic a budou sloužit k čištění pacientských boxů na jednotkách ARIM, jednotkách intenzivní péče a také v pokojích na většině lůžkových stanic.

„Ozon je z chemického hlediska plyn, který je jedovatý pro živé organismy, pokud přesáhne určitou koncentraci. Když ozonový generátor umístíte na strop do některé místnosti, musíte zajistit, že se ta místnost celá uzavře, protože jinak začne ozon unikat a potřebné koncentrace se těžko dosahuje,“ uvedl Baránek.

Při dezinfekci pokoje se místnost uzavře, otevřou se ale například šuplíky tak, aby se ozon mohl dostat do všech špatně přístupných míst. Místnost se podle velikosti během několika minut zaplní ozonem v takové koncentraci, která zahubí bakterie a viry.

Jako v pračce

Nemocnice má k dispozici také dva speciální přístroje, které bude využívat hlavně pro dezinfekci civilního oblečení a obuvi pacientů, které přijímá k hospitalizaci. „Jedna jednotka je umístěna na urgentním příjmu, druhá na infekčním oddělení,“ doplnil Baránek.

Zařízení na dezinfekci oblečení vypadá obdobně jako automatická pračka. Po čištění se uvolní spodní víko a dezinfikované oblečení se automaticky přesune do plastového pytle umístěného pod zařízením. Oblečení je kromě živých organismů zbaveno i případného zápachu. Může se tedy po dobu hospitalizace pacienta uložit do centrální šatny pacientů. Dekontaminované oblečení je zbaveno virů, bakterií a také případných malých organismů, jako svrabu a vší.

Zařízení vyvinula ostravská firma HealthCity, která spolupracuje s ČVUT v Praze a Zdravotním ústavem Ostrava. Reagovala tak na potřeby plošné dezinfekce v době koronavirové pandemie. „Jsme rádi, že jsme jako zřizovatel pomohli našim krajským nemocnicím pořídit technologii umožňující vyšší bezpečnost pacientů i personálu, která zároveň podpoří vyšší účinnost dezinfekce vnitřních prostor,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

Hygienička nemocnice Lenka Vidmochová připomněla, že nemocnice má vyhláškou stanoven způsob i četnost dezinfekce různých prostor. „Zařízení tedy slouží jako doplňková dezinfekce. Pomůže nám to ke zlepšení dezinfekce opomíjených nebo obtížně dostupných míst,“ poznamenala Vidmochová.