Křížová cesta s úkoly, šifrovací hry. Zábavu pro děti vymýšlí na jihu Moravy farnosti i muzea

Pro děti z Bořetic na Břeclavsku vymysleli novou náplň trávení volného času tamní farníci. Připravili pro ně putování od křížku ke křížku. Hry pro trávení volného času na vzduchu nabízí například i městské muzeum v Břeclavi.

Rodiny s dětmi si v pandemické uzávěře kladou otázku, jak trávit čas, když jsou školy a školky zavřené a nesmí se mimo území obce na výlet. Farníci v Bořeticích na jihu Moravy nyní pro nejmenší připravili cestu od křížku ke křížku. První zastávkou je kříž u kostela svaté Anny.

„Tento nápad vznikl díky době, kterou prožíváme, kvůli pandemii, kdy děti musí být doma, nemohou chodit do školy, sedí před počítačem. Tady v Bořeticích máme jedenáct křížků, a tak jsem říkal, že by děti mohly zažít nějaké putování,“ řekl farář Tomáš Caha. 

Všechny kříže jsou zaznačené v mapě a dohromady tvoří několikakilometrovou procházku s úkoly a tajenkou na každé zastávce. „Když vláda vyhlásila lockdown, možností, kam chodit, není tolik. Pro rodiny na menších vesnicích je bezvadné, když se něco vymyslí. Když je tam i aktivita jak pro dospělého, pro dítě, tak to děti mnohem víc baví,“ popsala místní obyvatelka Lenka Kuchyňková.

Židovská a Ztracená Břeclav

Alternativu, jak trávit volný čas, vymyslelo i břeclavské muzeum. Pro celé rodiny připravilo takzvané šifrovací hry. Jmenují se Židovská a Ztracená Břeclav. „Funguje to tak, že se hrací tým zaregistruje na internetových stránkách do každé hry, brožurku si stáhne a může vyrazit hrát,“ říká zástupkyně ředitele Městského muzea a galerie Břeclav Silvie Vymyslická.

Hráče cestou provede příběh, který je seznámí se zajímavými místy v Břeclavi prostřednictvím šifer a úkolů.