Ostravská zoo se stala koordinátorem chovu šimpanzů v celé Evropě

Od ledna nově řídí chov šimpanzů v Evropě ostravská zoo. Náplní koordinace je například vedení plemenné knihy, vydávání doporučení pro přesuny zvířat nebo konzultace pro chovatele. V evropských zoologických zahradách žije v současnosti přes tisíc šimpanzů.

Ostravská zoologická zahrada chová osm šimpanzů. Dva samce a pět samic, kteří pocházejí ze čtyř zoologických zahrad. Nejčerstvějším přírůstkem je mládě, které se narodilo v Ostravě loni v únoru.

„Šimpanzi jsou velmi inteligentní, ale také velmi silná a nebezpečná zvířata. V momentě, kdy je ta skupina správně poskládaná a v podstatě funguje jako rodina, tak těch zásahů z naší strany je v podstatě minimálně,“ řekla koordinátorka programu pro chov šimpanzů Jana Pluháčková.

Koordinátorství znamená nejen vedení plemenné knihy, ale také doporučování přesunů zvířat a poradenství s chovem. „Od krmných dávek, různých problémů, co se týče chování nebo složení skupiny, je to opravdu pestrá práce,“ vysvětlila koordinátorka.

Pro ostravskou zoo je to podle Pluháčkové velká odměna za celou dlouholetou práci se šimpanzy, od postavení nového Pavilonu evoluce v roce 2015 až po sestavení nové chovné skupiny před dvěma lety.