Nemocnicím na Zlínsku se začíná ulevovat, ruší covidové stanice. V Brně se už vracejí k operacím

Kvůli snížení počtu pacientů na standardních lůžkách zrušila zlínská nemocnice dvě z osmi covidových stanic. Do běžného režimu se po důkladném úklidu vrátí gerontologie a urologie. V Uherském Hradišti o zrušení kovidária na chirurgii rozhodnou v průběhu týdne. Nemocnice také začínají plánovat neakutní operace. Část se jich chystá obnovit například Fakultní nemocnice u svaté Anny, FN Brno a také nemocnice ve Znojmě.

Na oddělení klinické gerontologie ve zlínské nemocnici bylo na vrcholu epidemie 33 covidových pacientů, aktuálně jsou lůžka prázdná a začne důkladná dezinfekce. „Začneme okny, musíme vydezinfikovat lůžka a přístroje,“ popsala staniční sestra Monika Chytilová. Pak bude následovat dezinfekce parami peroxidu vodíku.

Na oddělení urologie očista skončila, v úterý se vrátí k běžnému provozu. Po měsíci a půl bude možné provádět i menší plánované operační výkony. „Opravdu jen menší operace, které nebudou vyžadovat intenzivní péči, protože na intenzivních lůžkách není uvolňování tak rychlé,“ vysvětlil mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati Zlín Egon Havrlant.

Nemocnice nechtějí nic uspěchat

V nemocnici v Uherském Hradišti jsou zatím zdrženliví. Před měsícem měli 126 pacientů s covidem, teď už jen 65, přesto nechtějí nic uspěchat. O zrušení covidové stanice na chirurgii se rozmýšlejí. „Sčítáme pacienty a chceme si nechat nějakou rezervu pro příchozí,“ řekl ředitel nemocnice Petr Sládek. O rušení covidových oddělení naopak vůbec neuvažují nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži.

Část plánovaných operací už obnovuje Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „V současné době se pozvolna k elektivní operativě vracíme. Momentálně máme 113 pacientů s nemocí covid-19. Na ortopedi jsme začali s dosud odkládanými artroskopickými operacemi. Více operovat začali také neurochirurgové,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Nemocnice plánované zákroky odkládala skoro měsíc u všech oborů, které odklad umožňují. 

Pacientů ve vážném stavu zatím neubývá

Nedávno bylo pacientů covidem-19 na lůžkách na jižní Moravě skoro 1200, nyní je jich kolem 730 a kapacita se postupně uvolňuje. Podle Dany Lipovské ale neubývá pacientů s covidem ve vážném stavu, kterých má nemocnice 19.

„Situace se bohužel nelepší tak rychle, jak bychom chtěli. Většina našich anesteziologů se stále musí starat o pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19, což nám neumožňuje obnovit plánované operace v plné míře. Přesto jsme již mohli uzavřít dvě covidová oddělení, a uvolnit tak prostor pro další běžné pacienty. Stejně tak bude možné obnovit alespoň některé plánované operace a zákroky,“ uvedl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák.

Návrat k plánovaným operacím bude postupný

Fakultní nemocnice Brno omezila podle mluvčí Veroniky Plaché plánované operace pouze částečně. V současnosti operuje na deseti z 25 sálů, od 1. prosince by jejich počet chtěla rozšířit na 13 a postupně vracet více plánovaných zákroků.

Postupný návrat k plánovaným operacím chystá i znojemská nemocnice. „Sestavujeme harmonogram operací, které vyžadují přednostní řešení. Věřím, že k postupné obnově kompletní operativy dojde brzy,“ řekl ředitel nemocnice Martin Pavlík. Podle něj však zatím není možné rozjet plánované zákroky s ohledem na velký počet pacientů, kteří jsou na umělé plicní ventilaci nebo vyžadují intenzivní péči.