Přetížené nemocnice ve Zlínském kraji musejí převážet pacienty do jiných regionů

Nemocnice ve Zlínském kraji jsou na hranici kapacity, pokračují proto s převozy pacientů do sousedních regionů. Nejnověji do Havířova a Ostravy. Už před víkendem odvezly sanitky prvních dvanáct covid pozitivních pacientů ze Zlínska do fakultních nemocnic v Brně a v Olomouci.

Na hraně kapacitních možností jsou ve Zlínském kraji zejména menší nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži, pro které je velký nápor pacientů ve vážném stavu nezvyklý. Pacienty začala převážet už i nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Vedení největší krajské nemocnice přijalo nabídku kolegů z Havířova.

„Za solidaritu jsme strašně vděční. A až na tom budeme dobře a jiní špatně, tak ji určitě budeme rádi opětovat,“ řekl předseda představenstva Nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Havířovská nemocnice ale může přijmout jen jednotky pacientů. „Chápeme a vnímáme situaci ve Zlínském kraji, že je opravdu extrémní. Každopádně i my jsme dosáhli nějaké kapacity. Nechci říci, že už nemáme jedno jediné volné lůžko, máme jich ještě několik volných, ale v tuto chvíli musíme být připraveni především na potřeby naší spádové oblasti,“ řekl ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov Norbert Schellong.

Během hodiny, kdy situaci v nemocnici sledoval štáb České televize, prošlo příjmem dalších pět nových pacientů s koronavirem. Situace je napjatá ve všech nemocnicích Zlínského kraje. Zbývající kapacity se mohou vyčerpat během dvou nebo tří dnů. „Standardních lůžek jsou stále ještě desítky. Nicméně v krajské nemocnici už je to jen necelých třicet lůžek, která zbývají,“ řekl Radomír Maráček.

Proto se vedení rozhodlo, že převážení pacientů ze Zlínského kraje bude pokračovat. Jako další přislíbila pomoc Fakultní nemocnice v Ostravě. Ta zatím během pondělního odpoledne přijala šest nakažených ze Zlína.