Radnici v Olomouci opět zdobí barevné erby

Dva vchody do historické radniční budovy v centru Olomouce, která byla v předešlých čtyřech letech zrekonstruována, opět zdobí soubor třinácti gotických a renesančních erbů. Restaurátoři jim vrátili původní barevnost, o kterou přišly před více než sto lety.

Erby byly původně barevné, barvy byly odstraněny až při přestavbě radniční budovy na začátku 20. století. „Návrat původní barevnosti těchto erbů je jedním z vizuálně i symbolicky nejzajímavějších výsledků celkové rekonstrukce radnice,“ řekla primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS).

Barevnost erbů byla doložena na archivních fotografiích i v nepatrných zbytcích původní malby, které byly nalezeny při restaurování. O obnovu barevnosti se zasloužil přední český heraldik a ředitel Zemského archivu v Opavě Karel Müller. „Erby bez původní polychromie jsou pouze historizujícím ornamentem bez výpovědní hodnoty,“ upozornil.

Skutečné hlavní město markrabství

V českých zemích zahájili erbovní tradici Lucemburkové, po nich pokračovaly i další dynastie. Erby na olomoucké radnici představují heraldické galerie Jagellonců a Habsburků. Radnice je zřejmě jediným obdobným objektem v tuzemsku, který se může pochlubit dvěma dynastickými erbovními galeriemi. Podle historiků to svědčí o tom, že v době vzniku obou erbovních galerií byla Olomouc skutečným hlavním městem markrabství.

„Seskupení tří a více erbů v určité promyšlené kompozici sloužila již od vrcholného středověku k okázalé reprezentaci svých objednavatelů a představovala svébytnou demonstraci společenského postavení, rodových vztahů i majetku,“ uvedla historička a vedoucí odboru památkové péče olomouckého magistrátu Vlasta Kauerová.

Oprava radnice v centru Olomouce byla zahájena na začátku roku 2017. Rekonstruována byla střecha, informační centrum i vstupy. Poslední etapa zahrnovala fasádu a radniční věž, která je vysoká 75 metrů. Základní kámen radnice byl na Horním náměstí položen v roce 1378. Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici.