Na obchvat Opočna se po vynuceném uzavření vrátila auta

Řidiči mohou konečně naplno užívat severní obchvat Opočna na Rychnovsku. Královehradecký kraj silnici otevřel už v srpnu, chyběla mu k tomu však patřičná povolení a auta tak na obchvat po týdnu zase nemohla. Nyní silniční správní úřad v Dobrušce povolil zkušební provoz.

Zkušební provoz je povolen do 31. května 2021. Obchvat ve středu neformálně otevřeli dosluhující hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice Václav Řehoř (ODS). Právě ti dva se již dříve omluvili za unáhlené otevření obchvatu bez patřičných povolení.

Obchvat byl v provozu od 11. do 18. srpna, pak ho však musel kraj coby investor s ostudou na výzvu stavebního úřadu v Dobrušce zase zavřít. „Udělali jsme chybu, že jsme na obchvat pustili auta dříve, než jsme měli, nebyl v tom zlý úmysl,“ řekl tehdy hejtman.

Bezpečnost provozu podle něj tehdy nebyla ohrožena, úředníci z Dobrušky ale tvrdili opak. Stavba podle nich ohrožovala bezpečnost a neměla například dořešené dopravní značení.

Obchvat Opočna
Zdroj: ČT24

Stavební úřad nyní neshledal závady v provedení stavby, která je součástí osmimiliardové investice státu a kraje do veřejné infrastruktury v zóně Solnice-Kvasiny, kde se nachází i závod automobilky Škoda Auto a další průmyslové podniky.

Obchvat dlouhý 2,16 kilometru za více než 140 milionů korun má odvést z centra města většinu tranzitní dopravy. Začíná na novém kruhovém objezdu na křižovatce silnic vedoucích z Opočna na Bohuslavice. Navázat by na něj měla druhá etapa stavby, která zajistí jihozápadní objížďku Opočna. Kraj už kvůli ní vykupuje pozemky.

Současně s obchvatem přešla ve středu do předčasného užívání i lávka mimoúrovňového křížení cyklostezky vedoucí z Opočna do Dobrušky.