Bezohlední cyklisté trápí Mikulov. Strážníci rozdají denně desítky pokut

Neukáznění cyklisté v Mikulově (zdroj: ČT24)

Mikulov láká každý rok tisíce cykloturistů. Ti se ale ulicemi města pod Pálavou prohánějí jednosměrkami v protisměru a ohrožují pěší. Městští strážníci jim rozdají denně desítky pokut, mnohem více než řidičům aut.

Skupina cyklistů se v centru Mikulovala vydala jednosměrkou, každý z nich dostal od místních strážníků pokutu dvě stě korun. „My jsme si žádné značky nevšimli. Když jedete v cizím městě na kole, vidíte tu tisíc lidí, tak jsme prostě jeli kolem,“ řekl jeden z cyklistů Tomáš Rosický.

Takových pokut vypíší ve speciální dny, kdy se strážníci zaměří na cyklisty, i sedmdesát. Mohlo by jich ale být i dvakrát tolik. „Snažili jsme se to řešit domluvami, mírnějšími pokutami. Dnes jsem už doopravdy zastáncem represe. Cyklista je nevychovatelný. Myslí si, že když sedne na kolo, je svobodný, volný a vše je mu dovoleno,“ řekl velitel místní městské policie Jiří Hamerník.

Cyklisté jsou horší než řidiči aut

Cyklisté městské policisty v Mikulově zaměstnávají více než řidiči aut. Na ty se letos zaměřily tři speciální akce – zatímco na cyklisty osmnáct. „Nedodržují silniční pravidla, jezdí do protisměru, musíte se jim vyhýbat, když jim něco řeknete, pošlou vás s prominutím do zadní části těla,“ postěžovala si obyvatelka Mikulova Zuzana Mlčochová.

Vedení města nechce podle starosty města Rostislava Koštiala (ODS) vyhlásit cykloturistům válku, jen je chce naučit dodržovat předpisy. I přísnějšími pokutami. „Jsou například cyklisté na elektrokolech, kteří jedou přes náměstí, přes pěší zónu a doslova narážejí do maminek s kočárky. A jsou opravdu bezohlední,“ popsal starosta. 

Mikulov přitom není vůči cyklistům nepřátelský – krajinu kolem Pálavských vrchů protkávají desítky kvalitních cyklostezek. „Stěžejní problém není v cyklistice, ale v chování návštěvníků,“ vysvětlil Koštial. Turistů, včetně těch na kolech, ročně navštíví Mikulov více než dvě stě tisíc a jde o významný přísun peněz. Podle odhadů města to nebude méně ani letos.