Místo Romea Radiohead. Brněnský balet se ponoří do Juliina vesmíru

Slavný příběh milenců z Verony a rockovou hudbu skupiny Radiohead spojuje baletní představení Radio and Juliet, které uvede Národní divadlo Brno. V sobotu večer čeká tanečníky odložená premiéra jako dozvuk sezony poznamenané pandemií koronaviru.

Z Romea a Julie se v podání baletního souboru Národního divadla v Brně stalo Radio a Juliet. Slovní hříčka odkazuje na kapelu Radiohead, skladby britské skupiny inscenaci totiž doprovází.

„Jsem obrovský fanoušek od devadesátých let, kdy začali se skladbou Creep a dalšími hity. Na začátku procesu jsem poslouchal texty a hledal asociace do určitých scén. Říkal jsem si, že hudba i atmosféra budou opravdu vyhovovat mé vizi tragédie,“ popisuje choreograf a režisér Edward Clug.

Klasickou tragickou romanci z pera Williama Shakespeara by diváci očekávat neměli. Režisér totiž nabízí jiný pohled. Děj například začíná probuzením Julie vedle mrtvého Romea.

„Chtěl jsem přidat do příběhu něco nového. V podstatě jde o jeho zkrácení, takže nevidíme dvě rodiny, Monteky a Kapulety. V zásadě vidíme Julii a její vlastní vesmír, vlastní touhy související s Romeem,“ přiblížil Clug.

Na jevišti ztvárňuje milostnou zápletku jen jedna tanečnice v roli Julie a dalších šest mužů, a to v několika alternacích. „Hudba v tomto baletu hodně pomáhá. Cítím rytmus, pulzy v hudbě. A choreografie je také opravdu muzikální,“ uvedla představitelka Julie An Se Hyun.

Představení spojující Shakespearův příběh s neoklasickou choreografií je poslední baletní premiérou letošní sezony.