Návštěvníci olomoucké zoo mohou vyrazit vláčkem mezi arktické vlky

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci rozšířila oblíbené safari, po kterém vozí návštěvníky turistický vláček, o výběh s arktickými vlky. Zahrada se tak zařadila mezi několik málo zoo na světě, které zážitek pohybu mezi vlky svým návštěvníkům nabízí.

Vybudování vlčího výběhu patří do třetí etapy postupně budovaného safari. Dělníci v původních výbězích upravili svah i komunikace. Vybudována byla také dvojitá brána u výjezdu z výběhu, která zamezí případnému útěku zvířat.

„Chtěli jsme přiblížit tato zvířata návštěvníkům. Do průjezdného výběhu jsme umístili osm vlků Hudsonových a naše očekávání se splnila. Vlci se k vláčku přibližují a lidé je díky tomu můžou pozorovat z větší blízkosti,“ řekla zooložka Jitka Vokurková.

Arktičtí vlci jsou klidnější než evropští

Lidé se při jízdě mezi bílými vlky nemusí obávat o svoji bezpečnost. Vlci nejsou agresivní a vláček je navíc opatřen bezpečnostními roletami. „Vlci Hudsonovi nejsou tak divocí jako evropští nebo iberští vlci. Jsou mnohem klidnější, takže jsme se do tohoto projektu nebáli jít,“ vysvětlila zooložka. Adaptace osmi vlků na nový výběh i provoz turistického vláčku podle ní zabrala několik týdnů.

Zoo na Svatém Kopečku zprovoznila první z pěti plánovaných etap safari zaměřenou na region Euroasie v roce 2013. O dva roky později návštěvníci zavítali do další části safari, která je věnována Africe a pobíhají v ní stáda velkých antilop a žirafy. Letos přibyli vlci a v příštích letech má následovat ještě australská a arktická safari. 

Pět areálů safari, po kterých bude návštěvníky vozit vláček, má po dokončení zabírat 19 hektarů. Speciálním vláčkem se už nyní po prvních dvou částech safari ročně projedou desítky tisíc lidí.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zahrada chová na ploše 42 hektarů čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o zhruba 1739 jedinců. Zoologická zahrada loni odchovala 172 mláďat. Jejím zřizovatelem je olomoucký magistrát, který dotuje provoz. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz. Loni ji navštívilo na 350 tisíc lidí.