Uzavření Merhautovy ulice v Brně působí komplikace v automobilové dopravě i v MHD

V Brně začala dopravní stavební sezona. Řidiči se od neděle potýkají s komplikacemi na jedné z hlavních dopravních tepen v Merhautově ulici. Kvůli opravě kolejí ji musejí objíždět i vozy městské hromadné dopravy. Ulice se opravuje od křižovatky s Jugoslávskou po křižovatku s Provazníkovou. Jde o silnici, která patřila řadu let v Brně k nejhorším, oprava potrvá do konce června.

Řidiči, kteří se v pondělí dopoledne snažili objíždět uzavřenou Merhautovu ulici, blokovali tramvaje v okolních ulicích i autobus linky 46, který je aktuální náhradou za tramvajovou linku 5. Tramvaje se ráno v Brně zpožďovaly v Jugoslávské a navazující Lesnické kvůli tomu, že řidiči stáli v koloně na kolejích.

Jízdní pruh pro auta je totiž v těchto ulicích zaplněný parkujícími auty. „Patrně počkáme pár dnů, jak se bude situace vyvíjet, a teprve kdyby se nelepšila, požádali bychom o opatření magistrát,“ řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Objížďky Merhautovy ulice a náhradní doprava
Zdroj: ČT24

Odbor dopravy může v takových případech parkování omezit. Kolony se tvořily také v Dukelské, kde se zpožďovala linka 4. „Na Jugoslávské a Lesnické bylo zpoždění v ranní špičce okolo deseti minut, podobné to bylo na Dukelské. Autobusy linky 46 měly ve výjimečných případech až patnáct minut,“ řekla Tomaštíková.

Dopravní podnik se domluvil s Brněnskými komunikacemi, že se ještě více přizpůsobí signální plán křižovatky Jugoslávská a Merhautova, aby byla její propustnost větší a zelená svítila především tam, kde jezdí v danou chvíli nejvíce aut.

Obvykle se v Brně po prvních dnech uzavírky situace částečně uklidní. Nicméně aut je v ulicích tolik, že každá uzavírka způsobuje menší či větší komplikace především na hlavních trasách.