Za konopí mezi rajčaty dostali otec se synem podmínku. Odvolací soud teď rozsudek zrušil

Odvolací soud v Pardubicích zrušil rozsudek nižší instance nad otcem a synem Koláčnými, kteří dostali několikaměsíční podmínky za to, že pěstovali pět rostlin konopí. Už u okresního soudu se hájili tím, že z nich chtěli vyrobit mast pro nemocnou manželku, respektive matku.

„Věc byla postoupena městskému úřadu v Sezemicích, protože nejde o trestný čin, avšak zažalovaný skutek by mohl být jiným orgánem posouzen jako přestupek nebo kárné provinění, o nichž je tento orgán příslušný rozhodovat,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek.

„Po dvou letech šikany od pardubické policie a státního zastupitelství jsme byli pravomocně uznáni nevinnými,“ komentovali pak na Facebooku rozhodnutí soudu Miroslav a Jan Koláční, které okresní soud původně odsoudil k podmíněným trestům v délce patnácti a třinácti měsíců.

Mast a čtyři rostliny mezi rajčaty

Důvodem bylo pět rostlin konopí, které muži pěstovali na zahradě mezi rajčaty – podle svých slov na mast, jež měla ulevit ženě Miroslava Koláčného od svalových bolestí. Policisté při příjezdu našli čtyři rostliny a v domě zmiňovanou mastičku. 

Mužům hrozilo až deset let vězení, obžaloba navrhovala dvouletý podmíněný trest, soud ho nakonec trochu snížil, ani zdravotní stav příbuzného ale podle zrušeného rozsudku nemohl pěstování konopí legalizovat.