Benešovská nemocnice, kterou napadl hacker, je po téměř třech týdnech v plném provozu

Události: Benešovská nemocnice obnovila provoz (zdroj: ČT24)

Provoz nemocnice v Benešově je po napadení počítačovým virem od pondělí zcela obnoven, funkční jsou už i laboratoře a interna. Kryptovirus ochromil nemocnici ve středu 11. prosince, překonal bránu firewall a dva aktuální antivirové systémy. Vyřadil všechny počítače i lékařské přístroje připojené do sítě, lékaři nemohli udělat třeba rentgen, k psaní používali tužku a papír. Zdravotnické zařízení muselo kvůli útoku hackerů zrušit všechny naplánované operace.

„Benešovská nemocnice obnovila provoz interního oddělení a laboratoří, čímž se její provoz opět dostal do normálu a je schopna se postarat o své pacienty ve stejném rozsahu jako před kyberútokem,“ řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Během pondělí budou obnoveny také servery s maily a daty uživatelů, v následujících týdnech nemocnice upraví používané aplikace a programy do stavu před útokem. Do zařízení už zajíždí také všechny sanitky, které předtím musely pacienty odvážet do okolních nemocnic.

Podle tamního ředitele Romana Mrvy už pacienti žádné následky útoku nepocítí. „Přesto se může stát, že v některých provozech bude čekací doba na ošetření delší, neboť některé nenastavené procesy v počítačových programech musí personál ještě provádět ručně,“ doplnil.

Odborníci na kyberbezpečnost se zpočátku obávali, že se jedná o vyděračský útok s cílem získat výkupné, což se však nakonec nepotvrdilo. I přesto šlo podle vedení nemocnice o velmi sofistikovaný útok. Kdo za ním stojí, policie stále nezjistila.

Počítačová síť ve zdravotnickém zařízení bude podle krajského úřadu lépe zabezpečená. Nemocnice například na doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nakoupila nový firewall, omezila přístup uživatelů na internet a omezila také kontrolované dálkové připojení do nemocniční sítě.

Zpoždění nemocnice dožene do dvou měsíců

Během ledna a února lékaři provedou všechny odložené operace. Například čekací lhůty na náhrady kolenních a kyčelních kloubů v roce 2020 se nebudou nijak významně posouvat.

Během následujících dvou měsíců by mělo dojít k dorovnání stavu a pak bude běžet nemocnice tak, jak jsme všichni zvyklí.
Jaroslava Pokorná Jermanová

Kyberbezpečnost v nemocnicích bude tématem celostátní konference, která proběhne v polovině ledna. Debatovat budou ředitelé nemocnic, ale i experti z NÚKIB, kteří pomáhali s obnovením provozu počítačové sítě i přímo v benešovské nemocnici. 

Do práce se vrátili už i horníci

Hackeři zaútočili v minulých dnech i na počítačovou síť těžební společnosti OKD, která kvůli kryptoviru musela zastavit těžbu ve svých dolech na Karvinsku. První útok přišel už v pátek 20. prosince. Účelem bylo vytvoření vstupního bodu, pomocí kterého pak o dva dny později nastal hlavní útok. Virus napadl a ochromil celou infrastrukturu OKD.

V pátek 27. prosince firma těžbu obnovila poté, co vytvořila oddělenou interní počítačovou síť. Bezpečnost horníků ale útok hackerů údajně neohrozil. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského jsou čidla, která v podzemí hlídají výskyt metanu, vedena samostatně mimo hlavní síť.