Benešovská nemocnice se dále zotavuje, plný provoz by mohl být ještě před Vánoci

Události v regionech: Benešovská nemocnice obnovuje provoz (zdroj: ČT24)

Benešovská nemocnice, kterou minulý týden ochromil kybernetický útok, pokračuje v návratu do normálního provozu. Po porodnici už funguje i dětské, gynekologické a neurologické oddělení a částečně také chirurgická ambulance. Podle ředitele nemocnice Romana Mrvy by zařízení mohlo začít plně fungovat na začátku příštího týdne.

Chirurgická ambulance zvládne nyní podle ředitele přijímat pacienty s drobnými poraněními hlavy, krku či končetin, například podvrtnutým prstem. Nemocnice nadále funguje v improvizovaném režimu, lidé tedy musí počítat s delším čekáním, protože lékaři musí veškeré informace vypisovat ručně.

I proto zatím zůstává uzavřená interna. „Interní pacienti potřebují mnoho výsledků z laboratoří, které jsou ve fázi, kdy se ještě snažíme obnovovat posílání výsledků,“ zdůvodňuje Mrva.

Pro pacienty z jiných oddělení, kteří potřebují zprávy z laboratoří, platí nouzový režim. Lékaři telefonicky diktují údaje, což zabere výrazně více času, a navíc existuje větší riziko chyby.

Posouvání plánovaných operací

„Provoz se postupně vrací k takovému normálu, abychom se postarali o pacienty a abychom dostáli i dalším závazkům,“ shrnuje Mrva. Ve čtvrtek večer se například podařilo zprovoznit ekonomický a účetní systém, nemocnice tedy zvládá platit například DPH a jiné závazky.

Plně v provozu by podle odhadu mohla nemocnice být ještě před Vánoci. „Myslím, že přes víkend bychom se mohli vrátit k tomu, že bude fungovat posílání mezi odděleními a tisk lékařských zpráv. Bude mnohem snazší pacienta přijmout k ošetření a propustit ho. Troufnu si říct, že v průběhu pondělí začneme postupně rozbíhat internu,“ věří ředitel benešovské nemocnice.

Plánované operace, které musely být kvůli útoku kryptovirem zrušeny, představují skluz zhruba dvou měsíců provozu. Nemocnice je plánuje provést do konce února 2020.