Míchači metanolové směsi zůstanou ve vězení na doživotí

Olomouc – Doživotní rozsudky nad dvojící míchačů metanolové směsi platí. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud, který nevyhověl odvolání Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely. Zlínský soud loni v květnu muže odsoudil za to, že namíchali směs metanolu a etanolu, kterou se pak otrávilo přes sto lidí, 47 z nich zemřelo. Oba muži se ještě mohou dovolat k Nejvyššímu soudu, je pravděpodobné, že možnost využijí.

Když loni v květnu soud vynášel verdikt nad desítkou obžalovaných v tzv. zlínské větvi metanolové kauzy, většina z nich se s přísnými tresty nesmířila. Devět z desíti odsouzených se proti verdiktu odvolalo, Jiří Vacula ze Zlínska jako jediný svůj 15letý trest přijal. Případ tak doputoval na stůl soudcům olomouckého vrchního soudu.

Dnes se soud ve veřejném jednání zabýval odvoláním Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely, kteří toxickou směs namíchali. Krajský soud ve Zlíně oběma loni v květnu uložil doživotní tresty. Ty dnes olomoucký vrchní soud potvrdil. Muži musí taky státu nahradit škodu zhruba 677 tisíc korun. „Krajský soud správně zjistil skutkový stav. I tresty byly přiměřené, ačkoliv se jedná o trest doživotí. V tomto případě se jednalo o mimořádné následky a je nutné chránit společnost,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský.

UDÁLOSTI: Soud potvrdil doživotí za metanol (zdroj: ČT24)

Rozsudky tak jsou pravomocné, oba muži mohou využít jen mimořádný opravný prostředek. „Zvažujeme možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu,“ potvrdila advokátka Tomáše Křepely Lucie Bártlová. Naopak žalobce Vladimír Kubík byl s rozhodnutím soudu spokojený. „Nepochybně veřejnost toto rozhodnutí velmi očekávala. Zejména poškození mohu brát toto rozhodnutí jako satisfakci,“ uvedl Vladimír Kubík z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Některé verdikty soud zrušil

K soudu dnes dorazili i někteří pozůstalí a poškození. Mezi nimi bývalý řidič trolejbusu Zdeněk Mrázek, který přišel o zrak. „Už dva a půl roku s tím žijeme. Pořád doufáme a kupujeme přípravky na podporu zraku, děláme všechno, aby se to zlepšilo, ale s přibývajícím věkem to bude horší,“ povzdechla si jeho manželka Alena Mrázková.

Oběti a pozůstalí se obávali, aby soud verdikty nad míchači metanolové směsi nezrušil, jako se to stalo nedávno. Vrchní soud 20. ledna vyhověl odvolání sedmi obžalovaných a rozsudky v rozsahu od osmi let až do 21 let vězení zrušil. Kauzou se tak bude muset znovu zabývat zlínský krajský soud. Rozhodnutí soudu se týkalo Martina Jirouta, Alexandera Jordána, Martina Cekoty, Aleše Svobody, jednatele firmy Vapa Drink Viktora Koláčka, Libora Vanderky a jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka. Muži byli odsouzeni za to, že distribuovali nebo prodávali nelegální alkohol, u něhož si neověřili jeho původ. Na podzim 2012 tak do jejich byznysu doputovala i toxická směs s vysokým obsahem metanolu.

K odvolacímu soudu dorazili i pozůstalí a oběti metanolu (zdroj: ČT24)

Sedm zrušených verdiktů znovu zaměstná státního zástupce Romana Kafku, který ve věci podával loni v lednu obžalobu. Protože zatím neobdržel zdůvodnění, nebyl schopen říci, proč vrchní soud rozsudky zrušil. „Těch variant může být celá řada – od změny právní kvalifikace přes odůvodnění verdiktu, míru zavinění,“ vysvětlil Kafka. Pravomocné tresty pro Fiana s Křepelou i on uvítal. „Je třeba ocenit skutečnost, že tři hlavní pachatelé celé této obludné věci jsou potrestáni a myslím, že spravedlivě,“ dodal Kafka.

Chyba stála život desítky lidí

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v nemocnici zemřela první oběť – 62letý muž z Havířova. Mrtvých postupně přibývalo a vyšlo tak najevo, že se jedná o sérii otrav na různých místech republiky. Stát kvůli tomu přistoupil k bezprecedentnímu opatření a 14. září vyhlásil prohibici. Na dva týdny tak z českých obchodů i restaurací zmizel veškerý tvrdý alkohol. Celkem metanol prokazatelně zabil 47 lidí, dalších 90 se otrávilo. Mnozí z nich mají vážně poškozené zdraví, řada lidí přišla o zrak.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Tomáš Křepela na přelomu srpna a září 2012 opatřil 5 tisíc litrů metylalkoholu a prostory v Opavě. Pak pomohl Rudolfu Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat 10 tisíc litrů směsi, v níž byl metanol smíchán v poměru 1:1 s etanolem. Muži si prý mysleli, že se negativní účinky metanolu přidáním stejného množství etanolu anulují. Takto vyrobenou směs pak předali Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, který ji dále distribuoval. Jeho odběratelé ji pak používali k výrobě nelegálního alkoholu.

Metanol je zákeřný zabiják. Nedá se totiž poznat podle chuti ani vůně. Prvním znakem otravy je stav podobný opilosti, při silnější otravě pak ale nastupuje intoxikace, postiženému začíná být špatně, následuje ztráta zraku až upadnutí do kómatu. Sám metanol přitom toxický není, tělo jej ale nedokáže zpracovat, naopak při jeho metabolizaci vznikají toxické látky – nejprve formaldehyd a následně kyselina mravenčí. Ty mohou způsobit poškození organismu, rozvrat vnitřního prostředí až smrt. Jako první pomoc je doporučeno podání kvalitního alkoholu (etanolu) a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Etylalkohol působí jako protijed, obsadí totiž vazebná místa v játrech, takže se tam už nemůže odbourávat metanol a tvořit zplodiny, které tělu škodí. Pokud se ale namíchá etanol a metanol přímo ve směsi, negativní působení jedu se nevyruší.

Obžaloba v tzv. hlavní větvi kauzy postihuje jen období do konce roku 2012 a hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Státní zástupci připravovali obžalobu 16 měsíců. Spis má 31 tisíc stran. Vyšetřovatelé si nechali udělat celkem osm znaleckých posudků, ten nejrozsáhlejší z nich sleduje dopady metanolu na zdraví a čítá přes 2 500 stran. Za více než půl milionu korun jej vypracovala Lékařská fakulta v Hradci Králové. Svým rozsahem nemá tento zdravotnický posudek v ČR obdoby. Krajský státní zástupce Jan Sladký loni přirovnal možné následky metanolové aféry k lokálnímu válečnému konfliktu. Množství otráveného alkoholu totiž mohlo zabít až 158 tisíc lidí

Kvůli velkému množství obžalovaných, kterých je celkem 31, i poškozených a pozůstalých po obětech rozhodl soudce Radomír Koudela o rozdělení případu. V tzv. zlínské větvi zůstalo deset obžalovaných, další případy byly delegovány na okresní soudy po celé zemi.

Obvinění v Metanolové kauze
Zdroj: ČT24

Kdo je kdo ve zlínské větvi metanolové kauzy

Rudolf Fian

- doživotí ve vězení se zvýšenou ostrahou (proti trestu se odvolal)

- Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. Jedovatý alkohol údajně míchal spolu s Tomášem Křepelou v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi. Na podzim 2012 policii při výslechu detailně popsal, jak s komplicem Křepelou namíchali smrtící směs s metanolem a předali ji k distribuci Vaculovi. Křepela mu prý řekl, že škodlivé účinky metanolu se dají odstranit, pokud se v poměru jedna k jedné smíchá s etanolem. Podobný nesmysl před soudem vyvrátila znalkyně z oboru toxikologie. Fian později svou výpověď popřel.

Tomáš Křepela

- doživotí ve vězení se zvýšenou ostrahou (proti trestu se odvolal)

- Tomáš Křepela byl Fianovým komplicem. Vlastnil firmu Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem, v jejímž areálu se později našly podzemní bazény plné nelegálního lihu. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin. Podle obžaloby Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 celkem pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi namíchat 10 tisíc litrů směsi tvořené z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem. Křepela, který svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování, soud ujišťoval o své nevině. Podle něj si od nich Vacula koupil nemrznoucí směs do ostřikovačů, kterou nezaplatil a později vrátil. Křepela mimo jiné uvedl, že jeho rodina měla na účtech 4,5 milionu korun a on sám až jeden milion korun v hotovosti. Za těchto okolností prý neměl potřebu se „účastnit pochybného obchodu“, uvedl před soudem.

Jiří Vacula

- 15 let ve vězení s ostrahou (jako jediný trest přijal a neodvolal se)

- hlavní distributor ze Zlínska Jiří Vacula dostal jedovatou směs v Podkopné Lhotě na Zlínsku od Fiana s Křepelou, sám ji pak distribuoval dál. Vacula před soudem vypověděl, že o metanolu ve směsi nic nevěděl. „Kdybych měl sebemenší podezření, nikdy bych to dál nešířil,“ řekl Vacula. Jeho výpověď byla obsáhlá, Vacula při vyšetřování s policií spolupracoval, proto dostal nižší trest. Obchody s nelegálním alkoholem přiznal, zpochybnil však přísnou právní kvalifikaci obžaloby – obecné ohrožení.

Martin Jirout

- původní trest 16 let, Vrchní soud v Olomouci vyhověl jeho odvolání

- podnikatel z Horní Olešnice na Trutnovsku patřil podle žalobce k největším odběratelům otráveného alkoholu. Byl obžalován za obecné ohrožení. Martin Jirout, který před soudem přečetl své ručně psané prohlášení, potvrdil, že odebíral nezdaněný alkohol, ale s metanolem nemá podle svých slov nic společného. Alkohol prý sám pil i se svojí rodinou a nikomu se nic nestalo. V jeho skladu se našel otrávený alkohol, který pokoutně nakoupil, přestože nemohl garantovat jeho nezávadnost.

Alexander Jordán

- původní trest 13 let, Vrchní soud v Olomouci vyhověl jeho odvolání

- konzumenty podle soudu vystavil nebezpečí konzumace neprověřeného alkoholu neznámého původu

Martin Cekota

- původní trest 13,5 roku, Vrchní soud v Olomouci vyhověl jeho odvolání

- podobně jako Jordán se dostatečně nezajímal o původ tvrdého alkoholu

Aleš Svoboda

- původní trest 12 let, Vrchní soud v Olomouci vyhověl jeho odvolání

- podle soudu dostatečně neprověřil kvalitu získané směsi

Viktor Koláček

- původní trest 21 let, Vrchní soud v Olomouci vyhověl jeho odvolání

- zlínský senát jej odsoudil k vysokému trestu i propadení věci. Koláček podle soudu věděl, že jde o neprověřený alkohol, a přestože neznal složení lihu, nakoupil jej pro svou společnost Vapa Drink, které je jednatelem. Množství jedovaté směsi, již chtěla firma dál upravit, mohlo otrávit až 31 tisíc lidí. Další otrávenou směs prodal i Robertu Sedlaříkovi, který ji chtěl použít pro firmu Verdana.

Libor Vanderka

- původní trest 20,5 roku, Vrchní soud v Olomouci vyhověl jeho odvolání

- také dostatečně neprověřil původ lihu

Robert Sedlařík

- původní trest 8 let, Vrchní soud v Olomouci vyhověl jeho odvolání

- na konci roku 2013 byl Sedlařík odsouzen za daňové úniky při obchodování s nelegálním alkoholem na 5 let. Zlínský soud mu trest zpřísnil a rozšířil o 6ti letý zákaz podnikání a propadnutí některých nemovitostí. Sedlařík zakoupil pro společnost Verdana neprověřený alkohol od Viktora Koláčka. Jeho množství mohlo otrávit až 16 tisíc lidí. Podle soudu Sedlařík vytvořil podmínky pro spáchání zvlášť závažného činu.

Aféra změnila český trh s alkoholem

V souvislosti s metanolovou kauzou stát přitvrdil pravidla pro výrobu, distribuci a prodej lihovin. Upravil je zákon o povinném značení lihu. Ten zavedl nové kolky, za něž výrobci alkoholu skládají vysokou kauci. Kontrolní pásky se na lahve lepí v prostorách, které jsou pod dohledem kamer. Na záběry z nich se mohou kdykoliv podívat celníci.

Prodávat alkohol je možné jen s koncesí, zmenšil se i objem největšího maloobchodního balení, a to z šesti na tři litry. Kdo prodává rozlévaný alkohol například v baru, smí mít otevřenou jenom jednu láhev od každého druhu alkoholu. Pokud ale má uzávěry, které brání dolévání do láhve, může mít zároveň otevřené i tři. Musí být ale skleněné.

Ještě před metanolovou aférou vypil průměrný Čech 6,9 litru tvrdého alkoholu za rok. Po aféře to bylo 6,7 litru za rok. Bezprostředně po ní se prodej snížil: jen od ledna do července 2013 nakoupili zákazníci o půl milionu litrů tvrdého alkoholu méně než o rok dříve.

Díky vyšetřování metanolové kauzy se také povedlo částečně rozkrýt nelegální byznys s černým alkoholem. Největší „rybou“, která uvízla v síti celníků, je údajný lihový boss Radek Březina, který je aktuálně spolu s dalšími souzen za daňové úniky ve výši 6,7 miliardy korun.