Rozhodnutí kraje požene Hněvotín k soudu. Biomedicínské centrum na kvalitní půdě nechce

Spor o biomedicínské centrum, které má vyrůst na více než čtyřiceti hektarech půdy obce Hněvotín na Olomoucku, pokračuje. Zemědělci projekt odmítají, protože jde o půdu nejvyšší kvality, a se stavbou objektu nesouhlasí ani další místní občané. Patnáct set z nich už podepsalo petici.

Obec předeslala, že hodlá rozhodnutí kraje dostat až před soud. Kraj už totiž odsouhlasil záměr investora postavit na pozemcích kolem Hněvotína biomedicínské centrum. Prvotřídní zemědělskou půdu kvůli tomu vyjmul ze zemědělského fondu s odůvodněním, že jde o veřejný zájem. Obec Hněvotín ale nepovažuje veřejný zájem za adekvátní.

Opoziční krajský zastupitel a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (Koalice pro Olomoucký kraj) před časem upozornil, že zákon dovoluje přeměnu kvalitní půdy na průmyslovou oblast pouze za podmínky, že veřejný zájem výrazně převažuje nad ochranou zemědělského půdního fondu. Jeho návrh na přepracování aktualizace zásad územního rozvoje zastupitelé neschválili.

Pozor na vodu

Vedení obce se nelíbí ani fakt, že v případě zastavění plochy budou stát velké průmyslové haly jen asi 200 metrů od rodinných domů v Hněvotíně. Starosta Jaroslav Dvořák (nestr.) se rovněž obává, že zastavění velké plochy by ohrozilo zdroje pitné vody v obci, protože z tohoto území proudí spodní voda do vesnice a zásobuje místní studny.

K vybudování biomedicínského centra se podle Mladé fronty DNES před lety v memorandu přihlásily Univerzita Palackého, Fakultní nemocnice Olomouc, agentura CzechInvest, klastr MedChemBio a developerská společnost Gemo. Zastupitel Petr Daněk (ProOlomouc) v úterý přečetl dopis rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera, který na jeho dotaz odpověděl, že UP se na přípravě projektu nepodílí a ani to neplánuje učinit.