OLOMOUC: ANO mimo, vládnout bude ČSSD s ODS, TOP 09 a lidovci

Olomouc - Koalici v Olomouci vytvoří ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Primátorem krajského města by se podle dnes podepsané dohody měl stát lídr ČSSD Antonín Staněk. V 45členném zastupitelstvu bude mít čtveřice těchto stran většinu 24 zastupitelů. Koaliční smlouva má být uzavřena do 17. října. Vítězné ANO poté zůstane v opozici. V předchozích čtyřech letech na radnici vládla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Podle uzavřené dohody by ČSSD měla v jedenáctičlenné městské radě získat pět křesel včetně primátorského. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 má mít v radě po dvou zástupcích. Dosavadní primátor Martin Major (ODS) bude ekonomickým náměstkem. Dalšími náměstky budou Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), Aleš Jakubec (TOP 09), Jaromír Czmero (ČSSD) a Pavel Urbášek (ČSSD). ČSSD se s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL zároveň dohodla na hlavních prioritách budoucí koalice, kterými je zodpovědné hospodaření radnice či důraz na další rozvoj vzdělanosti a kultury v univerzitním městě.

Šéf olomoucké organizace ANO Milan Feranec s podobným vývojem počítal. ČSSD při povolebním jednání s ANO prý trvala na primátorovi, ačkoliv ve volbách skončila jako druhá. „Řekli jsme jim, že to jsme schopni respektovat a že se musíme bavit o poměrech v radě. Oni nám sdělili, že to projednají. Poté zavolali, že už jsou domluveni,“ podotkl Feranec, podle kterého ČSSD od začátku dávala přednost koalici s ODS. „Budeme standardní opozicí. Nenecháme se koupit místy v dozorčích radách,“ dodal. Podobná koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL na olomoucké radnici vládla už v letech 2006 až 2010. V roce 2010 ale vítězná ČSSD skončila v opozici a koalici tehdy vytvořila ODS s TOP 09 a KDU-ČSL.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – OLOMOUC
Zdroj: ČT24

Hnutí ANO v Olomouci získalo 23,41 % hlasů a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 12 členů. Druhá ČSSD dostala 18,69 % hlasů, což odpovídá deseti mandátům. Pro třetí ODS hlasovalo 11,05 % voličů a bude mít pět zastupitelů. Lidovci získali pět mandátů. Po čtyřech křeslech v zastupitelstvu obsadí KSČM a TOP 09. Do zastupitelstva se dostala také nově založená sdružení Občané pro Olomouc a ProOlomouc. Sdružení Občané pro Olomouc má tři mandáty a ProOlomouc dva.