Přívalový déšt vypláchl Prahu, z holešovického nábřeží vyhnal tramvaje

Události: Přívalový déšť vypláchl Prahu (zdroj: ČT24)

Prahou se přehnaly silné bouřky. Nejvážnější škody napáchaly severně od historického centra. Hasiči čerpali vodu ze sklepů, kvůli zatopené komunikaci kolem poledne nejezdily ani tramvaje na nábreží Edvarda Beneše. Výstraha na silné bouřky s přívalovými dešti platí pro většinu Česka až do půlnoci. Nejsilnější však mají být na Moravě a ve Slezsku, kde silně pršelo i v úterý večer. Déšť poškodil i rekonstruovanou budovu ZUŠ ve Frýdku-Místku.

Republikou prochází pásmo bouřkových mraků a zatím nejsilnější otisk zanechalo v Praze, zejména v Holešovicích. Hasiči ve městě do 13. hodiny zaznamenali šestnáct výjezdů, hlavně k zatopeným sklepům. Odstraňovali také dva stromy, které spadly na silnice.

Voda zaplavila i silnici na nábřeží Kapitána Jaroše. Do vody se nořila auta v podjezdu pod magistrálou a dopravní podnik musel zhruba na hodinu uzavřít tramvajovou trať na nábřeží Edvarda Beneše. Linky 15 a 17 odklonil přes Letnou a Malostranskou. Problémy byly i na Žižkově, kde bylo zaplavené tramvajové obratiště Spojovací. Tramvaje a autobusy se proto zpožďovaly až o 90 minut.

Pro Prahu platí výstraha meteorologů před silnými bouřkami až do dvacáté hodiny. 

Přívalový déšť v Praze
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Škody napáchal přívalový déšť již v úterý také ve Frýdku-Místku. Opravovanou střechou vnikla voda do budovy umělecké školy a strhla sádrokartonové podhledy s izolací ze stropu ve druhém patře. Další stropy byly nasáklé vodou. Hasiči večer v Moravskoslezském kraji vyjížděli čtyřicetkrát.

Český hydrometeorologický ústav vydává již od konce minulého týdne každý den aktualizovanou výstrahu na silné bouřky. Ta aktuální platí do půlnoci na čtvrtek. Během odpoledne se bouřkové pásmo přesune na východ, kde může při přívalových deštích napršet až 60 milimetrů. Pro většinu Čech platí výstraha nižšího stupně, srážkové úhrny mohou dosáhnout 40 milimetrů.

iReportér: Přívalový déšť v centru Prahy (zdroj: iReportér Lenka Brandtová)