Bývalá starostka uzavřela nevýhodné smlouvy. Půjde za mříže

Hodonín – Pět let ve vězení a uhradit škodu 17 milionů korun – takový trest vyměřil Okresní soud v Hodoníně bývalé starostce obce Terezín Miroslavě Vykydalové. Exstarostka uzavřela se stavební firmou pro obec nevýhodné smlouvy. Tím připravila radnici o miliony korun a přivedla Terezín k exekuci. Už loni ji potrestal krajský soud tříletou podmínkou za machinace s obecními penězi.

Dřív vesnice roku 2007, pak zadlužená obec. Podle soudu má pád Terezína do dluhů na svědomí bývalá starostka obce Miroslava Vykydalová. Ve funkci uzavřela nevýhodnou smlouvu se stavební firmou, na základě které musel Terezín zaplatit desetimilionové penále. Žena se hájila tím, že smlouvu podepsala v dobré víře. Vůbec prý netušila, že je nevýhodná a obec zadluží.

Hodonínský soud se případem zabýval znovu, tentokrát na popud Krajského soudu v Brně. Ten sice prvoinstanční verdikt potvrdil, nařídil ale soudu, aby doplnil a zpřesnil původní rozsudek a vypořádání škody. Původní tříletou podmínku dnes soud ještě zpřísnil: žena má jit na pět let do vězení a uhradit škodu 17 milionů korun. „Domnívám se, že uložený trest zcela odpovídá výši způsobené škody velkého rozsahu a rovněž odpovídá i fatálním následkům, které mělo jednání obžalované pro obec Terezín,“ řekl k verdiktu státní zástupce Milan Šilar.

Soud zpřísnil trest bývalé starostce Terezína (zdroj: ČT24)

Exstarostce Terezína přitížil i fakt, že přestože si najala za obecní peníze advokátku, kontrola uhrazených faktur nakonec prokázala jen fiktivní ráz služeb. Najatá žena totiž nakonec nebyla ani advokátkou.

Obec dodnes s následky zadlužení bojuje. Z nejhoršího jí pomohla půjčka od ministerstva financí, kvůli splátkám ale nezbývají peníze na jiné než nezbytné investice. A vyhlídky nejsou příznivé navzdory přiznanému odškodnění. „Soud přiznal obci co do základu vše, co požadovala. Zbývající rozdíl byl tvořen úroky, které si bude obec vymáhat samostatně v jiném řízení. Pravděpodobnost vymáhání je ale vzhledem k majetkovým poměrům hlavní pachatelky nízká. Obec bude ráda, když vymůže alespoň část toho, co jí soud přiznal,“ uzavřel advokát obce Terezín Radek Ondruš.