Dobřejovičtí odmítají trasu koridoru z Prahy na jih Čech. Měli by rychlíky u lesa na dohled

Události: Obyvatelé Dobřejovic nechtějí koleje hned za baráky (zdroj: ČT24)

Spor o podobu poslední části železničního koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi vedou obyvatelé Dobřejovic. Nechtějí, aby se trať posunula blíže k obci. Svůj názor vyjádřili v anketě. Správa železnic chce změnou trasy urychlit spojení mezi Prahou a jižními Čechami.

Dobřejovice jsou vesnicí uprostřed lesů na konci slepé silnice. Klid obyvatel by brzy mohla narušit železniční trať. Už nyní vede lesem asi dva kilometry od obce, má se však přiblížit na dohled. Je totiž třeba narovnat koleje, aby cesta vlakem mezi Prahou a jižními Čechami byla rychlejší.

„Běží to pět set metrů za baráky na čtrnáctimetrovém valu, což rozdělí všechna pole na půlku. A oddělí přístupy k lesům a polím. Vlastně to změní celý kolorit vesnice,“ obává se Miroslav Louženský z Dobřejovic.

Obec nepolevuje v úsilí

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nabídla, že trať schová za zvýšený val a přidá nebo rozšíří podjezdy pod náspem, pokud vesnice přestane přípravu stavby blokovat. O tom lidé hlasovali v anketě. Většina se vyslovila proti dohodě a dál trvá na odsunutí kolejí.

„Máme dál pokračovat v úsilí, abychom trať odsunuli co nejdál, řekněme až k lesu,“ interpretuje výsledky ankety starosta Jan Řičánek. „Jsme připraveni komunikovat dál s občany Hosína a Dobřejovic, abychom docílili nějakého rozumného řešení,“ vzkázal mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

Odvoláním k vydanému územnímu rozhodnutí Dobřejovice odložily zahájení stavby. Původně měla začít v roce 2023, nový termín teď správa železnice nechce odhadovat.