Divočáci rozrývají louky k sečení. Spory o náhradu škody pak často končí u soudu

UvR: Po návštěvě divočáků zůstaly místo trávy jen hroudy hlíny (zdroj: ČT24)

Jihočeští zemědělci naříkají, že jim louky určené k sečení devastují divoká prasata. Pro menší farmáře to může být likvidační, kvůli suchu totiž už tak mají málo krmiva pro dobytek. Ze zákona by měly způsobené škody uhradit myslivci, jenže vleklé spory často končí až u soudu.

Divoká prasata komplikují život například na rodinné farmě pod horou Kletí, kterou na Českobudějovicku provozují Pavel Vrzal s Miriam Líbalovou. Pár chová padesát kusů hovězího dobytka na maso, pro který musí na zimu udělat na tři sta balíků senáže. To ale letos bude problém – divočáci totiž farmářům rozryli polovinu luk.  

„Hledají tady myši, a takhle nás tady likvidují. Co nezlikvidovalo sucho, zlikvidovala prasata,“ stěžuje si Vrzal. Tráva, která na jejich pozemcích roste, tak bude kvůli prasatům po sečení plná hlíny, a nebude ji možné využít pro senážování. 

„Pro naší malou farmu je to úplně likvidační a místo toho, abychom se věnovali našim zvířatům a práci, která nás baví, tak pořád řešíme rozryté louky, hádky s myslivci. Nikam to nevede,“ doplnila Miriam Líbalová. 

Škody by měli uhradit myslivci

Právě myslivci by totiž podle zákona o myslivnosti měli škody, které divočáci napáchají, farmářům zaplatit. Honební společenstvo Záboření ale na uhrazení škod po divočácích nemá dost peněz. „Popsaný problém je možné vyřešit jedině zvýšeným odlovem, ne vždy jsou k tomu ale vhodné podmínky,“ vyjádřila se k problému Martina Novotná z Českomoravské myslivecké jednoty.

„Když musíte spoléhat na klasický lov, tak jste omezení na týden v měsíci. Myslím si, že ten odstřel z těchto důvodů být větší nemůže,“ dodal starosta Honebního společenstva Záboří Zbyšek Vopátek. 

Podle ministerstva zemědělství mají ale někteří myslivci ještě velké rezervy. „Myslivci můžou také využít odchytová zařízení, na které vypsalo ministerstvo zemědělství i dotační titul,“ uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý. 

Škody, které lesní zvěř v Česku napáchá, se přitom pobybují okolo několika desítek milionů korun ročně. „Poslední známý údaj je z roku 2017. A celková škoda, kterou způsobila lesní zvěř, dosáhla za celou Českou republiku téměř 34,5 milionu korun,“ uvedla Petra Dolejšová z Českého statistického úřadu.

Spory zemědělců s myslivci končí kvůli vysokým škodám v některých případech i u soudu.  Na ten se – pokud se situace nezmění – plánují obrátit i Vrzal s Líbalovou.