ANO zrušilo místní organizaci v Karviné. Důvodem jsou prý rozbroje uvnitř hnutí

Celorepublikové předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v Karviné. Návrh podalo vedení hnutí v Moravskoslezském kraji. Důvodem mají být neutichající spory, které údajně organizaci dlouhodobě rozdělovaly a poškozovaly dobré jméno hnutí. Všem navíc zaniklo členství v hnutí ANO. Předseda zrušené místní organizace Antonín Barák (Nestr.) se chce odvolat.

„Pár členů, kteří nemohli dosáhnout většiny, si myslelo, že nemusí respektovat stanovy. Vznikla situace, kdy bylo převedeno pár členů pod oblast, na to byla zrušena místní organizace. Čili se zbavili patnácti lidí,“ řekl Barák. 

Předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Martin Gebauer s názorem Antonína Baráka nesouhlasí a tvrdí, že místní organizaci zrušilo předsednictvo. „Nebyl v tom žádný kalkul, nebyl v tom žádný záměr. Tu možnost přestoupit pod oblastní organizaci dostali všichni,“ řekl.

Spory v organizaci prý byly dlouhodobé a poškozovaly hnutí

Krajská organizace hnutí ANO se vyjádřila v tom smyslu, že cílem je hlavně stabilizovat buňku. O jaké spory se v místní organizaci v Karviné mělo jednat, ale uvést nechce. 

Jevilo se to jako nejvhodnější řešení. Je to opravdu naše vnitřní záležitost. Pověřený sestavováním nové organizace je náměstek hejtmana doktor Gebauer.
Zuzana Ožanová
1. místopředsedkyně krajské organizace hnutí ANO v Moravskoslezském kraji

Hnutí ANO v loňských komunálních volbách v Karviné skončilo druhé za vítěznou ČSSD. V zastupitelstvu, které má 41 členů, má celkem devět hlasů. Ve vedení města zasedli zástupci hnutí ANO společně s ČSSD a komunisty. Zrušení místní organizace by nemělo nijak ovlivnit fungování karvinské koalice.