Hodonínská zoo se poprvé pochlubila vzácnými bílými lvíčaty

Návštěvníci Zoo Hodonín se už mohou přijít podívat na dvě bílá mláďata lvů jihoafrických, která se narodila v prosinci. Pracovníci zoo zčásti odstranili nátěr skla ubikace, který lvíčata před zvědavými pohledy dosud chránil, sdělila mluvčí zoo Marie Blahová. Chovatelé říkají bílým šelmám Jedenáctka a Dvanáctka.

Dvě lví samičky se narodily 13. prosince, podle mluvčí se jim daří dobře. „Měla teď osm týdnů, za sebou mají čipování, očkování i odčervení. A také kontakt s otcem, který byl bez problémů a bez agrese,“ prohlásila Blahová.

S otcem se lvíčata přes mříž začala seznamovat už minulý týden, od tohoto týdne jsou přes den všichni spolu. „Ze začátku si je matka v jednom rožku hlídala, bála se, aby jim neublížil. On se držel v druhém rohu, protože viděl, že má o ně strach. Ale teď už mezi nimi dochází i k fyzickému kontaktu a lvíčata si na něj začínají už i dovolovat,“ řekla mluvčí.

Pracovníci zoo už v týdnu odstranili zhruba třetinu nátěru, který návštěvníkům bránil lvíčata pozorovat. Z určitého úhlu tak lze vidět celou ubikaci. Zbytek nátěru odstraní během příštího týdne.

Bílá lvíčata v hodonínské zoo
Zdroj: PR/Zoo Hodonín/ČTK

Lvíčata dosud nemají oficiální jména, pracovně jim ale chovatelé říkají Jedenáctka a Dvanáctka, a to podle posledního dvojčíslí na podkožních čipech. „Zvířata nechceme polidšťovat. Jména asi dostanou, ale nějaké oficiální křtiny neplánujeme,“ uvedla mluvčí.

Bílou barvu způsobuje porucha pigmentace

Lvy jihoafrické vzácné smetanově bílé barvy chová hodonínská zoo od roku 2013, kdy byl z mezistanice v Zoo Chleby přivezen osmiměsíční samec pocházející z Lory Parku v Jihoafrické republice. Za měsíc za ním z polského Safari Parku Borysew přicestovala o několik dní starší samička. Samice už v minulosti dvakrát zabřezla, mláďata se ale v obou případech narodila mrtvá.

Zoo chová lvy prakticky od počátku existence zařízení. Nejdříve chovala lvy pustinné, ke kterým v roce 2008 přibyli v přírodě již vyhynulí lvi berberští. Těch se tam vystřídalo několik a jedna lvice berberská v zařízení zůstává na dožití v takzvaném starém šelminci. Místo po lvech berberských v novém šelminci zaujal současný pár lvů jihoafrických, vzácné smetanově bílé barvy. Způsobuje ji takzvaný leucismus, což je porucha pigmentace.