Výbuch v Mostkovicích ničil domy po desítkách. Ve sbírce se nyní vybralo přes milion

Reportáž: Sbírka na Mostkovice (zdroj: ČT24)

Ve veřejné sbírce pro obyvatele Mostkovic na Prostějovsku se zatím podařilo vybrat bezmála 1,4 milionu korun. Tři čtvrtě milionem přispěl Olomoucký kraj. Obec s patnácti sty obyvateli zasáhla v září mohutná exploze rodinného domu, která nejenže zdemolovala epicentrum výbuchu, ale poškodila i dalších šedesát budov ve své blízkosti.

Mohutná detonace otřásla Mostkovicemi 22. září. Exploze byla tak silná, že ji slyšeli i v pět kilometrů vzdáleném Prostějově. Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poškodila nejen střechy a okna, ale podle starosty obce Jaroslava Pešky poničila také interiéry, kterými se prohnala.

V sutinách rodinného domu, kde v explozi došlo, byl nalezen mrtvý člověk. Objekt už se podařilo strhnout, značně poškozeny jsou ale i další dva domy v sousedství.

Případ vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, vlastní příčina exploze ovšem zůstává i po čtvrt roce neznámá. Plyn už policisté vyloučili, jednou z možností je výroba nelegální pyrotechniky.

Sbírka s pomocí kraje

Předběžný součet všech škod činí zhruba dvaadvacet milionů korun. Něco zaplatí lidem pojišťovny, jenže některé rodiny nebyly pojištěné vůbec. Mostkovice s Olomouckým krajem krátce po výbuchu vyhlásily veřejnou sbírku na pomoc lidem, kterých se exploze dotkla.

Na sbírkové účty dosud dorazil bezmála milion a čtyři sta tisíc korun. Výtěžek sbírky pomůže i rodině Oháňkových, která musela svůj dům zbourat, ale na stejném místě už staví nový. „Přispívají nám jak podnikatelé přímo z Mostkovic, tak obyčejní občané – podle toho, kolik jim dovolí rodinný rozpočet,“ informovala vedoucí kanceláře obecního úřadu Magdaléna Všetičková.

Tři čtvrtě milionu pošle podle posledních informací i olomoucké hejtmanství. Naopak u prezidenta ani vlády místní s žádostí neuspěli.