Staronovým rektorem Ostravské univerzity je Jan Lata. Ve volbě neměl protikandidáta

Akademický senát Ostravské univerzity zvolil v pondělí rektorem Jana Latu. Nové funkční období mu začne v březnu. Lata ve volbě neměl protikandidáta. Z 38 senátorů jich bylo přítomno 35, pro Latu hlasovalo 21 z nich, proti bylo 14. Minimálně musel získat 20 hlasů.

Akademický senát ve stanoveném termínu přijal 90 návrhů akademiků, z toho byl jeden neplatný. Navrhovali, aby se o funkci znovu ucházel právě současný rektor.

„Volební funkční období rektora končí 28. února, to znamená, že jeho další funkční období začíná 1. března, přičemž samozřejmě musíme posílat návrh prezidentovi, aby rektora jmenoval do dalšího funkčního období,“ uvedla předsedkyně akademického senátu Ilona Plevová.

Lata po volbě uvedl, že je jasné, že se nelze zavděčit všem a nepředpokládal, že by získal podporu všech. Univerzita podle něj musí obhájit institucionální akreditaci a ukázat, že je jí hodna.

Asi největší problém je stále s komunikací, protože se nám nedaří některé věci vysvětlit i uvnitř univerzity tak, aby to všichni akceptovali a porozuměli jim. Jinak ale zásadní úkoly jsou stejné.
Jan Lata
rektor Ostravské univerzity

V plánu jsou nové stavby

Ostravská univerzita v příštích letech plánuje postavit nové objekty, které chce vybudovat v blízkosti výstaviště Černá louka. A definitivně rovněž vyřešit situaci na lékařské fakultě, která se ještě před časem potýkala s tím, že ji fakticky ovládali dva děkani. Výrazně se narušily i vztahy mezi univerzitou a fakultní nemocnicí.

Pětašedesátiletý Lata vystudoval lékařskou fakultu. Na Ostravské univerzitě působí od roku 2010. Do funkce rektora se před čtyřmi lety dostal z pozice prorektora pro řízení vědy a vnějších vztahů, kterou vykonával od roku 2011.

Rektora jmenuje na návrh akademického senátu prezident republiky, návrh se podává prostřednictvím ministerstva školství.