Olomouc chystá modernizaci varovných sirén, těm současným už není rozumět

Olomoucká radnice chystá pořízení nového varovného a informačního systému za desítky milionů korun. Jeho instalace do jednotlivých částí města bude rozdělena na tři fáze. První okrsky se moderních sirén dočkají v polovině příštího roku. Nový rozhlas bude napojen i na složky IZS a obecní rozhlasy jednotlivých městských částí.

Současný systém, který Olomouc používá, je založený na kombinaci sirén a obecních rozhlasů. Podle odborníků oslovených radnicí je ale nemoderní, náročný na opravy a údržbu.

„Některé prvky tohoto dosluhujícího systému jsou na hraně životnosti. Sirény jsou již zastaralé a především srozumitelnost jakéhokoli doplňkového hlášení je velice nízká,“ uvedl náměstek Martin Major (ODS).

Nedostatek (současných sirén, pozn. red.) se projevuje například při hlášeních po pohřešovaných osobách, kdy jim mnohdy není rozumět.
Martin Major
náměstek olomouckého primátora

Alarm se může rozšířit také o monitoring

Nový systém bude napojený mimo jiné na složky IZS a také na obecní rozhlasy olomouckých městských částí. Podle zástupce olomoucké radnice Michala Folty jej tvoří několik součástí: zejména místní informační systém, složený z 1832 akustických jednotek instalovaných na sloupy veřejného osvětlení a ovládaných digitálním bezdrátovým přenosem.

Ten může být propojen s dalšími informačními a monitorovacími systémy, jako jsou informační panely, monitoring ovzduší, srážkoměry, hladinoměry a podobně. Současně může plnit i funkci zcela nezávislého obecního rozhlasu pro jednotlivé městské části.

„Rovněž jej lze provozovat až na úrovni jedné akustické jednotky, což umožňuje informování vybraných ulic v případě konání velkých akcí nebo bezpečnostních opatření,“ uvedl Michal Folta. 

Postupná instalace nového systému má trvat přibližně tři roky. V každém roce má pokrýt přibližně jednu třetinu území města. Celkové náklady na kompletní modernizaci varovných sirén činí 80 milionů korun včetně nákladů na budoucí pětiletý servis. Podle Martina Majora se 55 milionů korun podařilo zajistit z dotačního titulu.