Ostrava-Hrušov: Volit přišel jen zlomek voličů. Do magistrátu Ostravy nevhodili lidé ani jeden lístek

Během prvního kola prezidentské volby tu neodvolil nikdo. Teď přišel k volbám v ostravském Hrušově jen zlomek voličů (16 procent). Podle volební komise navíc skoro nikdo z nich nevyplnil lístek pro volby na ostravský magistrát. Většina lidí hlasovala jen pro kandidáty do městského obvodu Slezská Ostrava.

Každý kandidát za hnutí ANO, které v okrsku vyhrálo, dostal ve volbách na magistrát jen jeden hlas. Je proto možné, že vítězné hnutí v tomto okrsku podpořil jen jediný člověk.

V okrsku v ostravském Hrušově mohlo volit 121 lidí. Přišlo jich ale jen 20. Většina z nich si navíc nevybrala žádného kandidáta na magistrát celé Ostravy. Platných hlasů tam bylo jen 57. Každý volič přitom mohl udělit až 55 hlasů. „Spousta voličů vyplnila jen hlasovací lístek pro volby do městského odvodu Slezská Ostrava a vůbec nijak neoznačila hlasovací lístek do Ostravy,“ řekl České televizi jeden z volebních komisařů.

Okrsek byl sečtený jako první v celé Ostravě. Drtivě tady zvítězilo ANO. Každý kandidát za tuto stranu tu přitom dostal pouze jeden hlas. Je tedy možné, že všechny osobnosti za ANO volil jen jediný člověk. Jeden platný křížek obdrželi také dva kandidáti za ČSSD. Nikdo další už žádný hlas nedostal.

Nízká volební účast je již tradicí

„V tomto okrsku je tradičně nízká volební účast a je to zapříčiněno tím, že jsou zde většinou ubytovny, nikoli běžné nájemní bydlení,“ uvádí mluvčí městského obvodu Slezská Ostrava Jan Král. „Voliči, kteří přišli, se prokázali platnými doklady, odvolili a z našeho pohledu je všechno v pořádku,“ dodává Král.

Okolí okrsku patří mezi sociálně vyloučené lokality. Loni se sem přestěhovala část obyvatel ze zrušených ubytoven v Přednádraží. „Většina z nich je ze Slovenska,“ říká terénní pracovnice Květa Horváthová z organizace Vzájemné soužití.

V prvním kole prezidentských voleb v okrsku neodvolil ani jeden člověk. Ani během loňských voleb do Poslanecké sněmovny nebyla účast o mnoho vyšší. Ze 115 voličů na seznamu tehdy přišli jen tři. Jeden z nich navíc odevzdal neplatný hlas.