Lidé na Ústecku často čekají na autobus marně. Kvůli nedostatku řidičů spoje nevyjedou

Některé autobusové spoje na Ústecku kvůli nedostatku řidičů ráno vůbec nevyjedou. Nejhorší situace je aktuálně na Litoměřicku. Pomoci by měl nový sms informační systém, který zprovoznil kraj.

K výpadku na Litoměřicku dochází ve chvíli, kdy například onemocní jeden z řidičů. Společnost TD Bus (dříve BusLine), která zde dopravu provozuje, ho pak nemá kým nahradit. To, že některý spoj nevyjede, se ovšem lidé většinou dozví až ten den ráno. Nejčastěji jsou problémy na spojích mezi Litoměřicemi, Radouní, Úštěkem nebo i na západě Lounska.

Kraj proto zprovoznil alespoň informační sms systém, který na požádání sdělí údaje o případných omezeních na konkrétní lince. Cestující musí zaslat sms ve tvaru „DUK číslo_ linky“ na telefonní číslo 776 250 609. Souhrnné informace o tom, které spoje ten den nevyjedou, najdou lidé i na webu Ústeckého kraje nebo na Facebooku Dopravy Ústeckého kraje.

Řidiči odešli ke konkurenci

Kraj měl původně v plánu nakoupit autobusy, najmout si řidiče a postupně od soukromníků převzít všechny linky v regionu. Nákup autobusů ale zkomplikovalo rozhodnutí antimonopolního úřadu a výběrové řízení bylo zastaveno.

Kraj se proto se společností TD Bus dohodl, že si od ní autobusy pronajme i s řidiči a od 15. září převzal linky na Děčínsku a Ústecku. Společnost TD Bus pak garantovala, že ostatní spoje už bude schopná provozovat sama.

Než se ale obě strany dohodly, řidiči začali utíkat ke konkurenci a oba dopravci jich nyní mají málo. Kraj má s TD Bus smlouvu na deset let. Podle zástupců kraje ji ale soukromý dopravce dlouhodobě porušuje. Firma se brání tím, že problémy nastaly až po vládním nařízení o navýšení platů řidičů. Na mzdy už podle ředitele firmy nejsou peníze.