První domy v ostravské části Jih dostanou kamery. Pohlídají bezpečnost nájemníků

V nejlidnatější ostravské městské části Jih se ještě na podzim začnou do vybraných obecních domů instalovat kamery. Důvodem je snaha o zvýšení bezpečnosti. Obvod, kde žije zhruba třetina z přibližně 300 tisíc obyvatel Ostravy, chce kamerový dohled otestovat v prvních 31 domech.

Kamery se budou podle mluvčí radnice Gabriely Gödelové instalovat například v domech v ulicích Čujkovova, Václava Košaře či Břenkova.

Obvod v červenci vyhlásil veřejnou zakázku na dodavatele kamerového systému. Vítěz bude mít provoz kamer na starosti po dobu pěti let a město mu zaplatí zhruba 25 milionů korun.

„Není to málo, dle našich analýz se však jedná zhruba o stejnou částku, jakou bychom při současné četnosti vandalismu zaplatili za opravy zničeného majetku,“ uvedla radní pro bytovou oblast Markéta Langrová (ANO). Podle ní si vedení radnice od zavedení kamer slibuje větší bezpečnost a lepší ochranu majetku. Zároveň ale věří, že kamerový systém může pomoci i při řešení problematického chování v domech, včetně usvědčení pachatelů.

Nájemníci si přáli kontroly domů

Obvod kvůli zvýšení bezpečnosti druhým rokem kontroluje na přání nájemníků obecní domy. Právě na základě těchto kontrol vytipoval objekty, do nichž kamery monitorující společné prostory zamíří nejdříve. Obvod pak chce postupně kamery instalovat i do dalších bytových domů.

Letos se opět rozšířil rovněž kamerový systém v ulicích. V městské části tak přibylo dalších osm kamer na rizikových místech. Celkově tak v obvodu je už 39 kamer. Kamery si obvod pronajímá od ostravské městské společnosti Ovanet, která provozuje metropolitní kamerový systém. Měsíčně přijde pronájem každé kamery na 2000 korun.

Za roční provoz rozšířeného kamerového systému obvod zaplatí téměř milion korun. Přenos z kamer mohou sledovat strážníci a také Policie České republiky, která má přístup i k záznamům.