Kaplička v Ivančicích musela uhnout silnici. Přesunuli ji pomocí jeřábu

O několik metrů posunuli ve čtvrtek odpoledne v Ivančicích na Brněnsku novobarokní kapličku. Ivančická radnice plánuje opravu silnice přes městskou část Letkovice a do prostoru kolem kapličky nelze silnici vměstnat tak, aby odpovídala normám.

Složitá operace, která byla plánována několik týdnů, se původně měla uskutečnit už dopoledne, došlo ale ke komplikacím.

„Kapličku jsme připevnili k jeřábu a pokusili se ji nadzvednout, ale kvůli podtlaku zůstala jedna její část přilepená k zemi. Bylo tedy třeba tuto část podkopat a nahnat do ní vzduch, aby se odlepila,“ popsal potíže starosta Ivančic Milan Buček (TOP 09).

Po několika hodinách dva jeřáby stavbu znovu zkušebně nadzvedly a tentokrát už ji bez potíží zdvihly do výšky 30 centimetrů. Zbývalo připravit dráhu pro posun, protože bylo třeba změnit uchycení lan a krátce před sedmnáctou hodinou se přesun stavby o tři metry podařil.

Novobarokní kaplička v Ivančicích musela uhnout silnici (zdroj: ČT24)

Město posunutí kaple sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie z roku 1864 vyjde na 2,5 milionu korun. Ustoupit musela kvůli rekonstrukci návsi a stavbě nové silnice. „Řešení s původní polohou kapličky by bylo extrémně složité, proto jsme se rozhodli, že ji necháme posunout,“ dodal místostarosta Ivančic Jaroslav Sojka (ODS).

Kaplička stála v zatáčce hlavní silnice a několikrát do ní narazily projíždějící automobily. Naposledy loni do stavby narazil s dodávkou podnapilý řidič. „Aby se kaplička nezřítila, nechali jsme ji za 300 tisíc korun kompletně opravit. Kde bylo možné zdivo zpevnit, tam jej zpevnili,“ doplnil.