Moravský Krumlov dnes stěhoval kapličku, musela ustoupit hypermarketu

Moravský Krumlov –  Křižovatka v centru Moravského Krumlova byla dnes po celý den dějištěm neobyčejného divadla. Od brzkého rána se totiž přímo přes ni stěhovala barokní kaplička z roku 1737. Musela ustoupit stavbě hypermarketu. Celý přesun se připravoval dva roky pod taktovkou konstruktéra Pavla Pavla, který na Velikonočních ostrovech společně s Thorem Heyerdahlem stěhoval před lety monumentální sochy domorodých obyvatel.

I když na to kaplička nevypadá, váží patnáct tun, proto se na její přesun musel objednat speciální autojeřáb s vysokou nosností. Přesto se ale stavba přemisťovala několikrát, autojeřáb její patnáctitunové tělo totiž nedokázal přesunout hned napoprvé.

„Boží muka jsme museli zajistit několikanásobně, s ohledem na její stáří si to zaslouží,“ řekl projektant přenosu kapličky Pavel Pavel. Podle něj je to romantická akce, protože se zachraňuje historie před moderní výstavbou. Boží muka musela svůj původní kopeček pod hlavní cestou opustit, aby uvolnila místo nově vznikajícímu hypermarketu. Takové akce jsou zcela vzácné a projektanti se k ní podle Pavla dostanou jednou za několik let.

V tomto případě bude nové místo pro kapličku podle místních mnohem příhodnější. Přestěhovala se totiž o dvěstě metrů dál, k místu, kterým protéká romantický potůček, v jeho okolí jsou vzrostlé stromy a vytváří pro kapličku důstojné zákoutí.