Lebka svaté Ludmily se po staletích vrátí na Velehrad. Dva dny bude vystavená v Královské kapli

Při letošních Dnech lidí dobré vůle na Velehradě budou moci poutníci uctít lebku svaté Ludmily. Relikvie, která je součástí Svatovítského pokladu, bude vystavena v Královské kapli baziliky. Cyrilometodějské slavnosti, na které tradičně míří desetitisíce lidí, letos připomenou také sté výročí založení republiky i dvacet pět let od zasvěcení českého národa Panně Marii na Velehradě.

Svatá Ludmila se vrátí na Velehrad po několika staletích. „Podle tradice byla pokřtěna právě na Velehradě se svým manželem, knížetem Bořivojem. Křest přijala od samotného svatého Metoděje, při tom obdržela také Palladium země české, které je umístěno ve Staré Boleslavi,“ řekl tajemník slavností Josef Kořenek.

Kovový reliéf byzantského původu s vyobrazením Panny Marie poté Ludmila darovala svatému Václavovi. „Svatá Ludmila, světice, kněžna, babička a vychovatelka sv. Václava, je ženou, která stojí na počátku křesťanské identity našeho národa, české státnosti i výchovy k pravdě a lásce,“ uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Lebka svaté Ludmily bude také součástí mší

Relikvie bude vystavena v Královské kapli baziliky, kde je také uloženo tělo olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana, jenž se zasloužil o obnovu Velehradu i Svatého Hostýna. Lebka bude v kapli ve středu od patnácti hodin do půlnoci, výjimkou bude období mše a Modlitby za vlast, kdy bude lebka na oltáři.

Ve čtvrtek bude vystavena od šesti do půl desáté ráno, pak bude přemístěna na hlavní pódium k blízkosti oltáře kvůli hlavní poutní mši svaté, kterou slavnosti vyvrcholí. Hlavním celebrantem bude kardinál Dominik Duka, kazatelem Jan Graubner.

Devatenáctý ročník slavností nabídne také tradiční ruční přepisování Bible, mezinárodní setkání vozíčkářů, aktivity pro děti či workshopy. Výročí republiky připomenou výstavy nazvané Katolická církev a republika – 100 let a Masaryk a Svatá země.

Letos budou moci lidé přispět na kliniku v Iráku

Slavnosti se uskuteční 4. a 5. července. První den tradičně zakončí koncert Večer lidí dobré vůle, při kterém se představí dva charitativní projekty. Letos budou moci lidé přispět na kliniku v Iráku, kde se léčí uprchlíci, či Nadačnímu fondu Adiuvare. Na koncertě vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem, Hana Zagorová, kapela Mirai či Vašo Patejdl. Program slavností je na webových stránkách www.velehrad.eu.