U Bzence hořel les, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

U Bzence na Hodonínsku začal ve čtvrtek odpoledne na několika místech u trati hořet les. Hasiči vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Na místo vyjelo dvacet jednotek a vrtulník. Po osmnácté hodině se podařilo dostat požár pod kontrolu a hasiči poté jen dohašovali ohniska.

Les a tráva u trati začal hořet kolem půl čtvrté odpoledne. Na místo vyjelo dvacet jednotek hasičů. Vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu. „V okolí je sucho, fouká vítr. Proto se požár rychle šíří,“ řekl mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Požár přerušil provoz na trati Přerov–Břeclav v úseku mezi Moravským Pískem a Bzencem-přívozem, plyne z údajů na webu Českých drah.

Do boje s požárem, který měl několik od sebe oddělených ohnisek, hasiči nasadili i vrtulník.  „Příčinu požáru zatím hasiči neznají,“ uvedl mluvčí Jan Dvořák.

Okolí Bzence patří z hlediska požárů k rizikovým místům. V roce 2012 v oblasti nazývané Moravská Sahara shořelo 165 hektarů lesa. Nebývale rozsáhlý požár likvidovalo několik dní téměř 1500 hasičů. Příčinu se tehdy nepodařilo zjistit.