Stavba dálnice z Hulína na Zlín je po deseti letech o krok dál k realizaci. Křeček polní ji nezastaví

Stavba dálnice D49 je o krok blíže k realizaci (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně rozhodl, že výskyt křečka polního nemůže zastavit stavbu dálnice D49. Stavět se ale ještě nezačne, občanská sdružení chtějí chránit desítky dalších živočichů a rostlin, které má stavba klíčové dálnice ve Zlínském kraji údajně ohrozit. O těchto žalobách soud ještě nerozhodl.

Dálnice D49 vedoucí z Hulína směrem na Zlín a dál na Slovensko se začala stavět před deseti lety. Od začátku projekt ale provází průtahy. Nejprve nebyla koncepce, pak peníze, vloni na jaře pak stavbu silnice zastavila žaloba ekologů na ohrožení křečka polního v lokalitě. Soud vydal předběžné opatření o přerušení stavby a po roce sbírání důkazů žalobu aktivistů zamítl.

Pro region se jedná o důležité, ale pořád jen dílčí vítězství v boji o dopravní tepnu. Krajský soud má totiž na stole další žaloby. Ekologové je podali natřikrát, zahrnuli do nich desítky živočichů a rostlin od žab a veverky přes netopýry a bobry až po medvěda nebo rysa.

„Očividně nesmyslnými důvody dneska může jeden člověk zastavit tak významné stavby a de facto komplikovat život tisícům lidí,“ komentoval situaci hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Za protistranu odmítl Miroslav Mach ze spolku Egeria situaci kolem dálnice komentovat.

O žalobách na dálnici by soud mohl rozhodnout do konce léta. Pat ale může pokračovat, to pokud se aktivisti odvolají proti stavebnímu povolení nebo ho rovnou napadnou zase u soudu.

Průmyslová zóna v Holešově

Pokud se dálnice přece jen začne stavět, může to do hry o investory vrátit průmyslovou zónu v Holešově. „Narážíme na občanské sdružení, které bojkotuje všechno, co může, co mu zákon dovoluje. Všechny lhůty se protahují trojnásobně, než je běžné,“ posteskl si jednatel holešovské firmy Eduard Ivanický.

Jejím investorem je sice Zlínský kraj, dálnice v regionu by pomohla ale i přímo městu. „Holešov potřebuje napojení kvůli svému průmyslovému i společenskému rozvoji. Jedná se přece jen o kulturní centrum s významnými památkami, jejichž návštěvníci mají komplikovaný příjezd. Město je totiž zahlceno tranzitní dopravou,“ uvedl starosta Holešova Rudolf Seifert (TOP 09).

Ve Zlínském kraji kromě dálnice D49 čekají obyvatelé i na dálnici D55, pro letošní rok je naplánovaná aspoň stavba obchvatu Otrokovic na její trase.

Plánovaná výstavba dálnic ve Zlínském kraji
Zdroj: ČT24