Nejlépe se podniká v Ostravě. Na dalším místě se umístil Humpolec a Brno

Nejlepším městem pro podnikání za loňský rok je Ostrava. Druhé místo patří Humpolci, třetí skončilo Brno. Vyplývá to ze středečních výsledků výzkumu Město pro byznys 2017, který zpracovala agentura Datank.

V pořadí již 10. ročníku soutěže se účastnilo 205 měst a obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy. Loni zvítězilo město Pelhřimov před Humpolcem a Jihlavou.

Ostrava dosáhla nejlepšího výsledku v přístupu veřejné správy. Podle výzkumu provozuje město webové stránky s výborným obsahem pro podnikatele, nabízí příznivý rozvrh úředních hodin a především vykázalo kvalitní výsledek v testu elektronické komunikace, který hodnotí rychlost, vstřícnost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

Město má i vysoký podíl malých a středních firem, pro něž je také výrazným plusem napojení aglomerace na dálniční síť. Má rovněž velký počet studentů v odborném vzdělání, což násobí podnikatelský potenciál města do budoucnosti.

Humpolec boduje nízkou nezaměstnaností

V Humpolci jsou dlouhodobě kvalitní podmínky pro podnikání, o čemž svědčí jeho pravidelné umísťování na předních příčkách výzkumu. Humpolec má podle výzkumu vynikající výsledky zejména v kritériích podnikatelského prostředí. Město má velmi vysoký podíl podnikatelů a také právnických osob. Pracovní trh je ve městě na dobré úrovni, město má velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnanost.

Brno v podnikatelském prostředí boduje vysokým podílem podnikatelů, právnických osob i podílem malých a středních firem a má také výbornou dopravní dostupnost. V přístupu veřejné správy Brno vyniká především dobrou komunikací a nízkými poplatky, vyplývá z výsledků.

Obce se ve výzkumu hodnotí na základě 23 kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to na podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí 50 procenty, mohou ovlivnit svým chováním radnice.