Lidé v okolí Dukovan a Temelína dostali nové tablety s jódem. Ochrání je v případě havárie

Lidé ve dvacetikilometrovém pásmu kolem jaderné elektrárny Dukovany dostávají nové jodové tablety. Těm, které obdrželi naposledy v létě 2013, vyprší na konci měsíce doba trvanlivosti. Pilulky jsou určené pro ochranu štítné žlázy v případě úniku radioaktivity. Obce je distribuovaly už i v okolí Temelína, kde plánují také posílit informovanost občanů pro případ ohrožení.

Desítky dobrovolníků navštívily během března každou domácnost v okolí Dukovan. „Nechalo se to vyhlásit i v městském rozhlase, takže většina lidí ví, že přijdeme,“ uvedla Eva Vadovičová, která v Náměšti nad Oslavou donesla jodové tablety až třinácti stům lidí.

V případě, že se nepodaří tablety dvakrát doručit, zastaví se pro ně na základě výzvy lidé přímo na městském úřadě. Jodid draselný je totiž lék, který musejí mít doma a v práci ze zákona všichni pro případ havárie elektrárny. „Funguje jako opatření proti ukládání radioaktivního jódu ve štítné žláze člověka. Po požití tablet se už další jód v těle neukládá,“ vysvětlil mluvčí zařízení Jiří Bezděk.

V listopadu obce řešily otázku financování distribuce jodových tablet. Doručení jednoho balíčku totiž vyjde i s administrativou asi na pět korun. Letos ji ještě zaplatila elektrárna, za dalších pět let už by to měl zajistit stát. 

V případě jaderné havárie by požití tablet jodidu draselného měli lidé provést jednorázově v předepsaném dávkování ihned po výzvě v hromadných sdělovacích prostředcích. Zpoždění může mít za následek snížení ochranných účinků. Pokud z nějakých důvodů nejsou tablety k dispozici v budově, ve které se lidé nacházejí, neměli by pro ně vycházet ven. Ukrytí je z hlediska ochrany totiž důležitějším opatřením.

Jódová profylaxe
Zdroj: HZS Jihočeského kraje

Temelín zdokonaluje bezpečnost

Nové jodové tablety už dostali i obyvatelé z okolí jaderné elektrárny Temelín. Jejich distribuce tu skončila před třemi měsíci, hasiči rozdali na pětačtyřicet tisíc balení. Elektrárna v těchto dnech připravuje další zdokonalení bezpečnosti. Spustit chce nový varovný systém, který lidem rozešle informace přímo do jejich mobilních telefonů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Každý krok nutný k záchraně obyvatel už nyní detailně popisují havarijní plány. „Klíčové by bylo informování hasičů, kteří by spouštěli sirény v okolí elektrárny,“ vysvětlil mluvčí zařízení Marek Sviták. V případě havárie se z hlásičů ozve 140 sekund dlouhý kolísavý tón s následnými informacemi.

Pokud by to bylo nutné, musí se lidé schovat doma, uzavřít dveře a utěsnit okna anebo také uhasit kotle. Zapnout by pak měli televizi nebo rozhlas. Nově budou moci místní zaregistrovat i svá telefonní čísla, přijdou jim tak zprávy s aktuálními údaji. Elektrárna by během havárie spustila i speciální web a informovala by také na sociálních sítích.

„Provádíme výuku už i malých dětí ve školkách, v jesličkách a taky například seniorů,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Do modernizace a zdokonalení bezpečnosti investuje elektrárna miliardu ročně. Desetkrát do roka také pořádá rozsáhlá bezpečnostní cvičení.