Pod bruslařkou na přehradě v Brně se prolomil led. I když mrzne, je stále tenký

Záchrana bruslařky na Brněnské přehradě (zdroj: ČT24)

Z ledové vody Brněnské přehrady museli strážníci zachraňovat bruslařku, pod kterou se prolomil led. Městská policie proto upozorňuje, že vstupovat na led je nebezpečné. Výstrahu vydalo už v úterý i Povodí Moravy. Podchlazená žena skončila v nemocnici.

Teploty se v Jihomoravském kraji pohybují hluboko pod nulou, přesto nejsou vodní plochy dostatečně zamrzlé. Strážníci spatřili šestačtyřicetiletou ženu ve vodě před polednem v místě Sokolského koupaliště. „Prolomila se pod ní zamrzlá hladina asi 150 metrů od břehu,“ informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Hlídka vzala ze služebního auta jisticí lano a záchrannou plovací vestu a vydala se ženě na pomoc. Operační středisko vyslalo na místo strážníky poříční jednotky a vyrozumělo záchrannou službu. Policisté dostali ženu na břeh a předali ji do rukou záchranářů.

„Byla silně podchlazená. Nedošlo tam ale k žádnému tonutí. Transportovali jsme ji do bohunické nemocnice,“ dodala mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Měření ledu 28. 2. 2018
Zdroj: Městská policie Brno

Ledová vrstva na přehradě není souvislá

Jakub Ghanem řekl, že strážníci tento týden opakovaně upozorňovali na nestabilní led a na to, že je nevhodné na něj vstupovat. Výstrahu vydalo i Povodí Moravy. „V případě brněnské vodní nádrže nedoporučujeme vůbec na led vstupovat. Vzhledem k slabým zásobám vody ve sněhu dochází v současnosti k plnění vodní nádrže, ledová vrstva není souvislá a může hrozit její prolomení,“ zdůraznil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podle něj je značně nebezpečné vstupovat na zmrzlé plochy všech vodních toků. „Ledová celina může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena, a hrozí tak i při menším zatížení prolomení ledu,“ dodal Petr Chmelař.

Někde platí zákaz vstupu obecně

Připomněl, že vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo, které jsou i v jiných krajích než v Jihomoravském, jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně.