Stavbu důležité křižovatky ve Zlíně zdrží tajná chodba z Baťovy doby

Tunel pod Mostní ulicí je ve špatném technickém stavu (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce jedné z nejdůležitějších křižovatek ve Zlíně se zdrží. Stavbu za 80 milionů musí magistrát odložit kvůli tajné chodbě, která vede pod ulicí Mostní od 21. budovy v baťovském areálu ke sportovní hale. Za války pomáhala při evakuaci firmy Baťa, teď je chodba součástí konkursní podstaty obuvnické firmy Svit.

Na povrchu je křížení ulic Březnické a Mostní pro řidiče jedním z nejsložitějších míst ve Zlíně. Dlouhodobý plán města to napravit ale dostal nečekanou trhlinu. Pod povrchem křižovatky totiž vede únikový tunel z protiletadlového krytu. V případě ohrožení jím měly utéct stovky až tisíce lidí z firmy Baťa.

Pod Zlínem byla celá soustava krytů a únikových chodeb, většina už dnes ale neexistuje. Ten poslední teď musí magistrát zahrnout do stavebních plánů křižovatky. Další komplikaci ale představuje fakt, že je tunel součástí majetku zkrachovalé obuvnické firmy Svit.

„Čekáme na vypořádání majetkoprávních vztahů a poté bude moci být ta stavba zahájena,“ potvrdil zlínský mluvčí Lukáš Fabián. Napravení nepřehledné a navíc i asymetrické křižovatky mělo začít už loni, kvůli složitosti celé akce ale termín posunula radnice o rok. Nyní rekonstrukci pozdrží i podzemní labyrint.

Tunel je přitom ve špatném stavu a bez ohledu na opravu křižovatky se s ním musí něco udělat. V dopravní špičce přetížené místo nad ním, na kterém nejsou ani semafory, vyžaduje také řešení situace. Původní plán počítá s přesunutím křižovatky do úrovně odbočky k hotelu Moskva, vybudováním odbočovacích pruhů a zastávek městské hromadné dopravy. 

Další omezení dopravy ve Zlíně

V posledních měsících se ve Zlíně uskutečnily i další podobné opravy. Velkou rekonstrukcí prošla ulice Mostní ve čtvrti s typickými baťovskými domky. Oprava za 55 milionů korun trvala víc než rok a ulice je plně průjezdná od října 2016.

Pár týdnů je hotový i nadjezd na největší zlínské sídliště Jižní Svahy. Jeho výstavba patřila k náročnějším kvůli silné frekvenci dopravy. Pro letošní rok chystají ve Zlíně opravu silnice mezi Vršavou a sídlištěm Jižní Svahy. Rekonstrukce za 24 milionů korun začne v květnu a potrvá do prosince.