Moravský pervitinový gang byl dokonale organizovaný. Kriminalisté dosud dopadli 37 lidí

Zlínští kriminalisté zadrželi dalších pět osob, které patřily do velkého drogového gangu výrobců a distributorů pervitinu. V případu odhaleném loni v říjnu se tak celkový počet zadržených vyšplhal na 37, z nichž je 31 obviněných a 12 vazebně stíhaných. V kraji se jedná o nejrozsáhlejší případ na úseku drogové problematiky co do počtu zadržených a stíhaných osob v jedné kauze.

Pětici mužů ve věku od 22 do 62 let, z nichž jeden je cizinec, zadrželi krajští kriminalisté při lednovém zásahu na východní a jižní Moravě. Obvinili je z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Hrozí jim až desetiletý trest odnětí svobody, dvěma obviněným, na které soud uvalil vazbu, až dvanáct let.

Jeden ze zadržených převážel přímo ve svém autě drogy. Služební pes specializující se na vyhledávání omamných a psychotropních látek odhalil v dobře utajované skrýši v úložném prostoru vozidla téměř padesát gramů krystalické látky, s největší pravděpodobností pervitinu.

Policie našla drogu přímo ve voze zadrženého muže
Zdroj: Policie ČR

Gang byl dobře organizovaný

Kriminalisté specializující se na drogovou problematiku rozkryli dobře organizovaný gang výrobců a distributorů pervitinu po několikaměsíční práci v říjnu 2017. Při domovních prohlídkách tehdy zajistili varny pervitinu a postupně zadrželi 26 mužů a šest žen, některé z nich přímo při vaření drogy.

„Na některých místech jsme přistihli i odběratele drog, kteří už čekali na dokončení výroby pervitinu,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková. Hlavním organizátorem skupiny byl čtyřiačtyřicetiletý muž z Uherskohradišťska, který výrobu drogy řídil. Většinou se jednalo o zkušené pachatele s bohatou trestní minulostí.

Mezi obviněnými, kteří pervitin vyráběli několikrát týdně a měli desítky odběratelů nejenom ze Zlínského, ale i Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, figurují i osoby z minulých drogových kauz. Kromě pervitinu distribuovali i marihuanu a obchodovali se surovinami na výrobu omamných látek. Množství vyrobené drogy policie stále šetří.