Římští vojáci byli na území Brna. Archeologové našli první skutečný důkaz

V Brně objevili archeologové pozůstatky římského tábora (zdroj: ČT24)

První důkaz, že se v minulosti na území města Brna pohybovali římští vojáci, našli archeologové ve Vojtově ulici. Při záchranném výzkumu odkryli pozůstatek krátkodobého tábora. Ten římští vojáci postavili ve druhém století během takzvaných markomanských válek, když útočili na tehdejší obyvatele brněnského území – Germány.

Brněnské ležení archeologové našli vedle zaniklého hřbitova v místě, které zkoumají kvůli stavbě domů. Příkop s valem ve druhém století chránil opevnění římských vojáků. Za ním se nacházely plátěné stany menších vojenských jednotek. U příkopu našli přes osmnáct set let starou nádobu, kterou vojáci používali při jídle.

Vizualizace opevnění tábora římské armády
Zdroj: Akademie věd ČR

Objevením pozůstatků valu doložili odborníci poprvé přítomnost Římanů na území města. Nálezy pravděpodobně skončí v depozitáři Muzea města Brna. Mají tu nálezy převážně Germánů, tedy původních obyvatel. Mezi nimi jsou i prokazatelně římské předměty, třeba část opasku vojáka. Archeologové ale nedokázali s jistotou říct, jak se na naše území dostaly.

To u současného objevu je jasné, že tu museli být Římané osobně. „Teď poprvé máme opravdu důkaz, že noha římského vojáka šlápla na území Brna a vykopali ten příkop,“ řekl vedoucí Oddělení archeologie Muzea města Brna Petr Vachůt s tím, že u ostatních předmětů to mohla být jen kořist, kterou sem mohli Germáni přinést.

Římské tábory byly na vysoké úrovni

Římské základny končily na Dunaji, jediná u nás doložená byla u dnešních Novomlýnských nádrží. Krátkodobé tábory vystavěné během markomanských válek potom archeologové objevili na několika dalších místech.

Římská armáda dosáhla ve stavbě těchto vojenských zařízení vysoké úrovně. Tábor ve Vojtově ulici nejspíš chránil brod přes nedalekou řeku Svratku.

Krátkodobé tábory Římanů vystavěné během Markomanských válek
Zdroj: ČT24

Výzkum teď končí, patnáctého ledna archeologové předají naleziště a během letošního roku by tu měly vyrůst dva městské bytové domy.