V Krnově hořela národní památka, bývalá textilka. Plameny šlehaly z části se vzácnými látkami

Po zhruba čtyřhodinovém zásahu se hasičům podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlý požár budovy bývalé textilky Karnola v Krnově na Bruntálsku, která je národní kulturní památkou. Hasiči nicméně na místě stále zasahují a zůstanou až do čtvrtečního rána, řekl  okolo 20:45 mluvčí hasičů Jakub Kozák. Škoda půjde podle prvních odhadů do milionů korun.

„Požár se podařilo lokalizovat po 20:00. Na místě se dohašuje v zadním traktu, počet jednotek už redukujeme,“ uvedl Kozák. Po úplném dohašení ale budou hasiči hlídat místo požáru.

Oheň vypukl před 16:00. S plameny bojovalo 90 profesionálních i dobrovolných hasičů z 19 jednotek. Během zásahu byl lehce zraněn jeden z hasičů. Škoda dosáhne podle prvních odhadů několika milionů korun, především z historického hlediska půjde nepochybně o mimořádné škody.

„Jeden dobrovolný hasič byl lehce zraněn, utrpěl drobné popáleniny a byl ošetřen záchrannou službou,“ uvedl Kozák. „Příčinu ani výši škody zatím neznáme, nicméně vzhledem k historické hodnotě bude vysoká,“ dodal. Zásah hasičům komplikoval fakt, že v místě prohořívaly rákosové stropy a objekt byl silně zakouřen, a v četných intervalech tak bylo nutné střídat i dýchací techniku.

V Krnově hořela národní kulturní památka, bývalá textilka Karnola (zdroj: ČT24)

Mluvčí města Dita Círová řekla, že v nejvíce zasažené části byly v prvním patře staré tkalcovské stroje, podle všeho jde tedy o část s cennou dílnou vzorkovny tkanin. „Byl tam velký archiv vzorníku látek od roku asi 1870, tam šlehaly plameny nejvíce,“ uvedla Círová. Podle ní má v části areálu objekty také Zemský archiv v Opavě.

„Vlastníme polovinu celého areálu, druhou polovinu vlastní Zemský archiv v Opavě, který to teď celé zrekonstruoval během 13 let a poslední rekonstrukci za 40 milionů korun uzavřel v listopadu,“ sdělila Círová. Požár zachvátil část objektu, která patří městu.  

V Krnově hoří budova bývalé textilky Karnola
Zdroj: Facebook/Město Krnov

V areálu mělo vzniknout muzeum

V budově památkově chráněné továrny na vlněné zboží Alois Larisch a synové na Říčním okruhu se mělo začít budovat příští rok nové textilní muzeum. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí města Dity Círové se mělo otevřít v roce 2020.

Náklady na úpravu byly před středečním požárem odhadovány na 123 milionů korun. Město na projekt, který zahrnuje i úpravu okolních prostor, získalo dotaci 95 milionů korun z Evropské unie. Deseti miliony korun přispěje i kraj, 18 milionů korun uvolní z rozpočtu město.

Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou 8. února 2010. V budově je historicky cenná vzorkovna, v níž se v továrně na vlněné zboží Alois Larisch a synové navrhovaly sezonní vzory tkanin.

V takzvané dezinatuře se dochovalo původní vybavení – například soukací stroj, ruční tkalcovské stavy nebo sbírka vzorníků látek; nejstarší pochází ze sedmdesátých let 19. století. Do středy se vše dochovalo ve stavu posledního pracovního dne.

Krnovská továrna Karnola se dostala do hospodářských problémů zejména kvůli finanční krizi v roce 1998 v Rusku – jednom z jejích významných exportních teritorií. Textilce navíc dvakrát zasadily citelnou ránu ničivé povodně. Věřitelé Karnoly tehdy přihlásili pohledávky asi 180 milionů. Už v roce 2006 Krnov uvažoval o přeměně areálu na muzeum, o rok později koupil budovy od správkyně konkurzní podstaty.