Odysseus v Brně řeší krizi identity evropské i genderové

Generální zkouška inscenace Odyssea (zdroj: ČT24)

Činohra národního divadla v Brně do svého repertoáru zařadila inscenaci Odyssea. Homérův epops zdramatizoval umělecký šéf činohry Martin Františák. Režisérkou je hostující Julia Wissertová z Německa. V brněnské inscenaci se má epos stát základnou pro mezinárodní divadelní setkání a dialog nad současnou krizí evropské identity.

Trojská válka skončila. Ithacký král Odysseus se vydává na strastiplnou cestu do rodné země. Plavba se nečekaně protáhne na celých deset let. Desetiletí bloudění provázejí čarodějnice, kyklopové a svět mrtvých. Za sebou má léta, v nichž se pro něj válka a vraždění stalo přirozeností. „Část Odyssea je hrdina, část je čtverák, část je trpitel. Nikde není psáno, že to co Odysseus vypráví, je pravda, když přijede do země, kde ho mají dopravit domů. Vypráví to on a může si i vymýšlet,“ vysvětlil herec Martin Sláma.

Dobrodružství Odyssea a jeho posádky na cestě z trojské války do rodné Ithaky podle divadelníků dodnes provokuje představivost lidí a inspiruje umělce. „Odyssea je pokusem navrátit se na jevišti k evropským kořenům, do okamžiku, kdy jeden slepý básník poprvé zaznamenal mýtus o obtížném návratu do společného domova, mýtus, který jako jednotná Evropa žijeme i dnes,“ napsali v průvodním slovu k inscenaci.

Strastiplný návrat do Ithaky doplňuje i výrazná choreografie. Mnohé scény vznikaly i improvizací samotných herců. Skloubit museli Homérovy verše spolu s tancem. „Co pro mě bylo důležité, byla samozřejmě ta cesta a cesta je pohyb. Takže tam herci promlouvají skrze text vlastním tělem. A možná to, co bylo prožito na té cestě, je znovu prožito tělesně,“ popsal choreograf Jiří Bartovanec.

Hostující režisérka Julia Wissertová patří k výrazným a oceňovaným osobnostem nastupující německé režisérské generace. V Česku pracuje poprvé. Její pohled na Odysseova dobrodružství není konvenční. Režisérka pokazuje například na to, že Odyssea lze vnímat i jako někoho, kdo spáchal mnoho válečných zločinů. „Odysseus je vždy zobrazován jako hrdina. Ale když se na to podíváme dnes a také v kontextu dnešní politické situace, vidíme tam to nepřijímání zodpovědnosti za dříve způsobené následky,“ řekla režisérka Julia Wissert.

V inscenaci účinkují Hana Tomáš Briešťanská, Dalibor Buš, Tomáš David, Tereza Groszmannová, Annette Nesvadbová, Martin Sláma a Anna Stropnická. Jako hosté v úloze věštce Teiresia se představí Anna Marie Havířová a Gabriela Parmová. Výrazná choreografie je dílem Jiřího Bartovance. Na Odysseovu cestu se diváci do Mahenova divadla mohou poprvé vydat už tento pátek a do Vánoc pak ještě třikrát v repríze.