Policisté bojují s vymyšlenými trestnými činy. Hrozí za ně až padesátitisícová pokuta

Policisté řeší mnoho ohlášených činů zcela zbytečně. Téměř každá druhá loupež nebo znásilnění je totiž smyšlené. Důvody jsou podle policistů různé. Nejčastěji se lidé bojí přiznat, že něco ztratili, případně se chtějí pomstít bývalému partnerovi.

S blížícími se Vánocemi přibývá zejména počet vymyšlených loupeží. Lidé se podle policistů snaží dostat k penězům. Většinu vymyšlených oznámení se však policistům podaří odhalit. Lidem, kteří policistům oznamují vymyšlené trestné činy, hrozí až padesátitisícová pokuta.

„Policisté každé oznámení, o kterém zjistí, že je vymyšlené, posílají k přestupkovému řízení na městské úřady,“ dodal reportér ČT Jiří Loučka. Například v Karviné ale k nejvyšším pokutám nesahají. Podle mluvčí města Šárky Swiderové se sankce pohybují v řádu jednotek tisíců korun.

Podle zkušenosti policistů lžou všichni bez rozdílu věku či pohlaví, nejčastěji zadlužení dospělí. Policisté se tak namáhají na desítkách případů zcela zbytečně.

Vyšetřování takto závažného trestného činu (znásilnění, loupežné přepadení; pozn. red.) obnáší značné nasazení kriminalistů, hodiny a hodiny jejich práce bez ohledu na jejich volný čas, a to místo toho, aby se věnovali vyšetřování jiných trestných činů.
Zlatuše Viačková
mluvčí PČR Karviná

Lež odhalí kamery i nesrovnalosti ve výpovědích

Například v Havířově během jednoho týdne řešili hned několik takových případů. Čtyřiadvacetiletá dívka zde oznámila znásilnění a loupežné přepadení u vlakového nádraží. „Když ji kriminalisté opětovně vyslýchali kvůli nesrovnalostem, přiznala se jim, že si vše vymyslela. Podle svých slov to udělala, aby ji litoval bývalý přítel, který ji opustil,“ dokončil Jiří Loučka.

Podle klinické psycholožky Ludmily Mrkvicové je motivů, proč si lidé vymýšlejí trestné činy, více. „Například chtějí zaujmout, chtějí se přímo setkat s procesem vyšetřování nebo je motivem strach, že se někdo blízký na ně bude zlobit,“ uvedla.

Vymyšlené loupeže nebo znásilnění vyjdou nejčastěji najevo díky záznamům z bezpečnostních kamer a nesrovnalostem ve výpovědích údajně přepadených a znásilněných.