Přes Dluhonské mosty v Přerově řidiči neprojedou déle než rok

V pondělí začala v Přerově uzavírka Dluhonských mostů. Důvodem je stavba dvou nových viaduktů, které se klenou nad železniční tratí. Výměna konstrukcí potrvá déle než rok a řidiči musí počítat s objízdnou trasou. Město proto rozhodlo, že bude proplácet MHD dětem ze sociálních ubytoven, které budou uzavírkou postiženy.

Dosavadní mosty už jsou v téměř havarijním stavu. Výstavba nových viaduktů je jednou z největších investičních akcí Přerova, náklady přesahují 100 milionů korun. Kvůli rozsahu akcí se počítá s úplnou obousměrnou uzavírkou.

Tranzitní dopravy v Přerově by se stavba dotknout neměla, objízdné trasy však čekají obyvatele z Dluhonic či pracovníky tamních firem. Komplikace to bude i pro obyvatele zdejších sociálních ubytoven. Přerovští radní se rozhodli tamním dětem proplácet jízdné MHD, řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Stavba mostů se dotkne řidičů, pro něž bude tato trasa téměř do konce listopadu 2018 nepřístupná, i firem, které tu mají sídlo. Jde především o chemičku Precheza: její pracovníci budou muset využít ke vstupu do areálu trasu po nábřeží Edvarda Beneše, kde je hlavní brána.

Stavba ovlivní i vlakové jízdní řády, v roce 2018 musí počítat s výlukami. Mosty se totiž klenou nad železničními tratěmi spojujícími Přerov s Olomoucí a Bohumínem.

Stavba postihne i obyvatele tamních sociálních ubytoven. „Vzhledem k tomu, že je v Dluhonské ulici pět sociálních ubytoven, v nichž žijí i děti, rozhodli se radní zajistit těmto dětem časové jízdné na městskou autobusovou dopravu. Jinak by se dvacítka dětí nedostala do škol – uzavření Dluhonských mostů je totiž odřízne od jediné přístupové cesty.

Zastávku budou mít u zadní brány chemičky, kam bude zajíždět kyvadlová linka číslo 115, která se do Přerova dostane objízdnou trasou. Ta povede přes areál chemičky,“ doplnila Chalupová.

Po dobu stavby bude zajištěn přístup pěších a dopravy do zahrádkářské kolonie vždy z jedné strany stavby, průchod stavbou ale nebude povolen. Chodci a cyklisté směřující do Dluhonic budou muset využít náhradní trasu shodnou s motorovými vozidly nebo jezdit autobusem, který jede z Dluhonic do Přerova a naopak.
Ivana Pinkasová
zástupce přerovského magistrátu

Město na stavbu získalo dotaci 88,4 milionu korun. Stavba zahrnuje jak demolici stávajících mostů, tak stavbu nových i rekonstrukci přístupových komunikací v délce 400 metrů. Stávající šířka komunikace bude rozšířena z necelých šesti na sedm metrů a vybudován bude chodník, dosud museli pěší chodit po silnici.