Tragický pád rentgenu možná zavinil nekvalitní přístroj

Události: Pád rentgenu možná zavinil nekvalitní přístroj (zdroj: ČT24)

V ústecké Masarykově nemocnici vyšetřují čtvrteční úmrtí pacientky, na kterou spadla hlavice rentgenu. Podle zjištění České televize mohla být příčinou neštěstí špatná kvalita přístroje. Vedení nemocnice proto zastavilo i provoz druhého rentgenu od stejného výrobce. V zařízení fungují ještě další tři rentgeny. V případě velkého náporu budou pacienti převáženi do okolních nemocnic v Teplicích a v Děčíně.

Rentgen je srbské výroby a pochází od firmy Foma Medical z Hradce Králové. Ústecká nemocnice má přístroje od tohoto výrobce dva, denně na nich vyšetřila stovky pacientů. Doposud s přístroji podle nemocnice žádné závažnější problémy nebyly.

„Byly nějaké reklamace, ale nebyly zásadního charakteru,“ řekl ČT ředitel zdravotní péče tohoto zařízení Josef Liehne. Nemocnice ale po tragédii oba přístroje ihned vyřadila. „Za sebe říkám, že už tam nikdy nikoho vyšetřovat nebudeme,“ dodal Liehne.

„Zjišťoval jsem si, jestli v dalších nemocnicích Krajské zdravotní není rentgen dovezený touto firmou. Byl jsem informovaný, že není,“ dodal ředitel zdravotní péče ústecké Masarykovy nemocnice.

Rentgeny od Foma Medical ale mají v jiných zdravotnických zařízeních po celé republice. Stejný je například v nemocnici v Třebíči. „Řešili jsme drobné provozní problémy při spouštění,“ uvedl její mluvčí Petr Palovčík. Nemocnice už proto také rentegen raději okamžitě vyřadila z provozu. 

Rentgeny od společnosti Foma Medical v ČR
Zdroj: ČT24

Další nemocnice, které tyto rentgeny mají a které Česká televize oslovila, nyní chystají jejich mimořádnou revizi. 

Společnost Foma Medical vyhrála výběrové řízení u Krajské zdravotní v roce 2015. Mezi čtyřmi uchazeči nabídla nejnižší cenu. Podle tehdy platného zákona o veřejných zakázkách byla právě cena hlavním kritériem. Nemocnici poté firma prodala dvě stejná zařízení za více než sedm milionů korun bez daně. Do vyšetření neštěstí nechtěla společnost případ komentovat.  

Na dlouhodobě nemocnou ženu spadla část rentgenu při standardním vyšetření. Navzdory okamžité pomoci lékařů ale zemřela. Soudní pitva prokázala, že úmrtí způsobil pád zařízení. Nemocnice jednoznačně vyloučila, že by šlo o chybu personálu. 

Policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti. O odškodnění pro rodinu zemřelé bude jasno poté, kdy se definitivně stanoví příčina neštěstí.