Pacientka zemřela při vyšetření plic. Spadla na ni část rentgenu

Události: Na pacientku spadla část rentgenu (zdroj: ČT24)

V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem zemřela během vyšetření 80letá pacientka. Při snímkování na ni spadla část rentgenu, která váží desítky kilogramů. Lékařům se už ženu nepodařilo zachránit. Krajská zdravotní, pod kterou nemocnice spadá, provoz na pracovišti zastavila.

Žena se v nemocnici léčila se závažným onemocněním plic. „Vyšetření bylo zaměřováno na hrudník, plíce. Takže v té oblasti došlo k mnohočetným poraněním,“ uvedl ředitel zdravotní péče Masarykovy nemocnice Josef Liehne.

Podle Krajské zdravotní se uvolnil rentgenový zářič. „K neočekávané události došlo při standardním vyšetření. Žena ve věku 80 let utrpěla závažná poranění, kterým přes intenzivní péči lékařů v 10:19 podlehla. Primář radiodiagnostického oddělení okamžitě zastavil provoz,“ uvedl mluvčí společnosti Ivo Chrástecký.

Přístroj, který na pacientku spadl, byl dva a půl roku starý. „Dne 21. června 2017 prošel bezpečnostně-technickou kontrolou bez závad,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Denně na zařízení vyšetřili na stovku pacientů.

„Pokud byla u přístroje nějaká skrytá vada, tak samozřejmě ani pravidelné kontroly nemusí tuto závadu odhalit,“ vysvětluje vrchní radiologický asistent z Městské nemocnice Ostrava Marek Novák.

Nemocnice odstavila i druhý rentgen

Přístroje tohoto typu má ústecká nemocnice dva. Ten druhý okamžitě po neštěstí vyřadili z provozu. „Já sám za sebe říkám, že si nedovedu v této chvíli představit, že bychom na přístroji této značky pokračovali dále ve vyšetření,“ řekl ředitel zdravotní péče Masarykovy nemocnice Josef Liehne.

Případem se začali zabývat ústečtí kriminalisté. „Vzhledem k tomu, že jsme na počátku vyšetřování, nebudeme k případu poskytovat bližší informace,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Hned po události vedení nemocnice začalo jednat s pozůstalými. Případné odškodnění s nimi projedná nemocniční ombudsman.