Figuranti v přestrojení vyzkoušeli taxi i Uber. Kontroly se stupňují

Události: Noční kontrola taxikářů a řidičů Uberu (zdroj: ČT24)

Ve středu začala platit novela zákona o silniční dopravě, která mimo jiné umožňuje přísněji trestat nepoctivé taxikáře. A pražský magistrát teď plánuje dělat častější kontroly. Jedna taková se konala i v noci na pátek, kdy úředníci zkoumali, zda řidiči nepředražují své jízdy a mají v pořádku doklady i potřebné licence.

Jedna skupina figurantů proto předstírala, že jsou cizinci, kteří se z Pařížské ulice potřebují dostat do hotelu v Karlíně. Druhá skupina kontrolorů si pak vůz zavolala přes aplikaci Uber.

V tomto druhém případě sice kontrola ukázala, že měl řidič v pořádku všechny doklady, chyběl mu ale úředně schválený taxametr a nevydal doklad o jízdě. A stejně dopadl i další řidič Uberu.

Skupina v Pařížské ulici měla nejdřív problém taxi sehnat, protože ji řidič odmítl svézt. Ve druhém případě jim pak řidič řekl, že je odveze za 20 euro. Částka je ale mnohem vyšší, než skutečná cena, a navíc se dopředu říkat nesmí. Nakonec ale cesta stála správných 180 korun.

Celkem úředníci spolu s policisty provedli devět kontrolních jízd. „Pět z nich se vztahovalo k řidičům Uberu a u všech jsme zjistili pochybení,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Za celý letošní rok pak magistrátní úředníci provedli už 1300 kontrol, většinu z nich ale ještě podle starých pravidel.

Kontroly se mohou nově natáčet a probíhat v cizím jazyce

Novela zákona o silniční dopravě začala být účinná ve středu 4. října a pro taxikáře počítá s přísnějšími postihy. Řidič bude moct přijít o způsobilost šoféra taxislužby hned po prvním závažném přestupku, jako je například předražování jízdného a nepoužití taxametru. Kontrola se bude moci uskutečnit v cizím jazyce a je možné z ní pořizovat audio i videozáznam bez vědomí kontrolovaného řidiče.

Zákon posiluje i práva obcí při stanovování podmínek pro provozování taxislužby. Obce totiž mají pravomoc prostřednictvím vyhlášky požadovat po taxikářích zkoušku z místopisu nebo obsluhy taxametru. Mohou také stanovit zvláštní požadavky na vozidla taxislužby, například pokud jde o rozměry vozidla nebo plnění emisní úrovně.

Novela ale nakonec vůbec nezohledňuje alternativní sdílené taxislužby typu Uber. Poslanci totiž v souvislosti s nimi žádný návrh nepřijali a nezměnil to ani Senát.