Nezákonně obchodovali s léky. Soud udělil tresty ve výši 6 a 6,5 let

Krajský soud v Ostravě poslal v pátek Jiřího Kusého a Pavlu Černou do vězení na 6,5 roku a 6 let za nezákonný obchod s léky na předpis. Přes internet podle obžaloby prodali léčiva, především léky na spaní či hubnutí, za víc než 4,6 milionů korun.

U jedné ženy se podle soudu dokonce podíleli na prohloubení její závislosti na lécích a vzniku psychických problémů, které vedly až k pokusu o sebevraždu.

Pavla Černá a Jiří Kusý se u soudu přiznali. Černá se hájila tím, že druhovi jen vypomáhala. Kusý zase tvrdil, že si závažnost svého jednání neuvědomoval. Rozsudek není pravomocný. Černá sice šestiletý trest přijala a vzdala se práva na odvolání, Kusý si ale ponechal lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupkyně.

Žalobce oba vinil z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Ve vězení mohli strávit osm až dvanáct let.

Nakonec jim ale soudce Per Novák vyměřil nižší tresty. Zdůvodnil to i tím, že nabízeli originální balení léků spolu s příbalovými letáky.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Oba prodávali například léčiva na spaní či tlumení psychických problémů. Za několik let prodali dva obžalovaní okolo 236 000 těchto tablet a utržili téměř 3,5 milionu korun. Pavla Černá a Jiří Kusý se u soudu přiznali. Černá se hájila tím, že druhovi jen vypomáhala. Kusý zase tvrdil, že si závažnost svého jednání neuvědomoval.

Podle obžaloby dvojice s léky na recept obchodovala v letech 2013 až 2016. Podle Černé tento druh přivýdělku vymyslel její druh, když pro ni sháněl léky na hubnutí. Našel si dodavatele, nejprve v Polsku a pak i v Česku. Mezi dodavateli byla i jedna lékařka. Ta je ale obžalovaná samostatně. Klienty Černá a Kusý podle státního zástupce získávali na různých diskusních fórech. Léky prodali téměř 2000 lidem z Česka, několika evropských zemí i z USA.

„Často se jednalo o osoby, které si na lécích vypěstovali závislost a kterým je už jejich lékaři nechtěli předepisovat. Proto se rozhodli je získat takovým způsobem,“ uvedl žalobce David Bartoš.

Černá obchody přiznala, ze získaných peněz si podle ní pořídili byt a auto. Tvrdí, že toho lituje. Své počínání označila za přešlap. „Netušila jsem, že to je na stejné úrovni jako obchod s tvrdými drogami,“ řekla. Uvedla také, že druhovi jen vypomáhala. „Partner nakupoval léky a vyřizoval komunikaci se zákazníky,“ řekla.