Policie zasahuje kvůli zakázkám TSK. Detektivové byli u podnikatele Kočky

Policie při rozsáhlém zásahu zajišťovala dokumenty ke kauze ovlivňování zakázek pražské městské firmy Technická správa komunikací (TSK). Detektivové si pro dokumenty došli i do firmy podnikatele Jana Kočky.

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala v budovách TSK i na dalších místech už na začátku března. Prováděla domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků. Státní zástupce poté informoval o tom, že policie v souvislosti se zásahem stíhá tři lidi a jednu firmu ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či podplácení.

Trojici obviněných tvoří jednatel stíhané firmy, vedoucí jednoho z oddělení TSK a jeho podřízená. Pracovníci správy převzali od podnikatele různé dárky - třeba notebook či vysavač - a úplatky za to, že firmě předávali informace o výběrových řízeních, napsal nedávno server Českého rozhlasu iROZHLAS.cz. Úředníci také údajně upravovali tendry a oslovovali konkrétní firmy na základě požadavků obviněného podnikatele.

Technická správa komunikací vypisuje mnohamilionové zakázky na výstavbu a opravy pražských silnic a dalšího městského majetku včetně kamerového systému nebo cyklostezek. Na starosti má také zimní údržbu.

Firma má necelé tři stovky zaměstnanců, většinu činnosti zajišťuje prostřednictvím subdodavatelů. V současnosti Praha dokončuje transformaci příspěvkové organizace na akciovou společnost.